Najmanje četrnaest zaposlenica vrtića u Solinu već duže vrijeme prijavljuju mobing na radnom mjestu. I tu dolazimo do apsurda. Onoga tko bi trebao odlučivati o njihovim prijavama, postavlja osoba čiju smjenu traže. Jedino što im preostaje je sudska bitka.

Galerija Slučajevi mobinga na općinskim sudovima Vedran Duvnjak Dalibor Ninčević +0 Ljuljačka

Mjesecima u solinskom gradskom vrtiću zaposlenici kolegicu prijavljuju za mobing. "Do te mjere da ljudi uzimaju bolovanje, do te mjere da se zapravo ne snalazimo u tim zamkama, spletkama", rekla je jedna zaposlenica vrtića.

Druga zaposlenica kaže: "Gorući problem je izostanak zdrave i primjerene komunikacije." Četrnaest ispovijesti iza zatvorenih vrata čuli su i gradski vijećnici.

"Na tom sastanku je zapravo to bilo strahovito teško i potresno slušati. Kažu da je doslovce vikala na njih pred drugim kolegicama, pred djecom", kaže.

Zagrebačka Gradska skupština Herman: "Nikad prije u medijima nije pisalo da škole grcaju u dugovima. Prema tome, takvi problemi nisu postojali"

Suzana Hitrec Tomaševićeva vlast ne plaća režije na vrijeme, hoće li vrtići ostati bez obroka: "Mi smo do sada uspjeli to spriječiti pretakanjem iz šupljeg u prazno“

Oni koji su temu stavili na dnevni red, smatraju da to nije konačan broj. "Jer postoji puno zaposlenica koje su na ugovoru na određeno i sigurno neće svjedočit protiv nekoga tko ih sutra može zaposlit", rekao je Vedran Duvnjak iz NLM-a.

Odgovornost traže i od ravnateljice, koja ne želi javno govoriti. O njezinoj sudbini odlučuju gradski oci.

Gradonačelnik Solina, Dalibor Niničević je izjavio: "Ja ne mogu tvrditi da li su to sve istine, i dali je to klasičan mobing. Ali nakon toga sam reagirao i poslao jedan dopis ravnateljici i istog trena sam poslao dopis prosvjetnoj inspekciji, gdje sam tražio s obzirom na okolnosti i tako dalje da hitno i žurno se izađe na teren."

No inspektori neće put Solina. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju kako rješavanje ovakvih prijava nije u njihovoj nadležnosti. O utemeljenosti prijava odlučuje zadužena osoba unutar ustanove.

"Teško da je moguće imati povjerenje u tijelo koje je izabrano na način da je ravnateljica proglasila ljude koji će radit u tom tijelu", kaže zaposlenica.

Idući korak koji im preostaje - sudski spor

Prema podacima Ministarstva pravosuđa u posljednje tri godine na Općinskim sudovima vodilo se 111 sporova vezanih za mobing. Gotovo svi ti sporovi već su dobili svoj epilog.

Najviše slučajeva vodilo se u Zagrebu. No od 17 predmeta prošle godine, u tek dva dokazan je mobing. Preostali su riješeni nagodbom, povlačenjem ili odbijanjem zahtjeva.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju