Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani očajni

Smeće im je godinama prvi susjed: U Vrbovcu Samoborskom bore se s nesnosnim smradom, a pomaka i dalje nema - "Ja više nemam kamo..."

Aktualno Galerija Odlagalište otpada - 1 Odlagalište otpada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odlagalište otpada - 2 Odlagalište otpada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odlagalište otpada - 3 Odlagalište otpada - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odlagalište otpada - 4 Galerija 1/4 >>
Toplinski val pojačava očaj mještana u Vrbovcu Samoborskom jer s visokim temperaturama smrad, rojevi muha i glodavaca - još više zagorčavaju njihov život. Prije dvije godine Dnevnik Nove TV prvi je izvijestio o poražavajućem tretmanu ljudi koji žive kraj tona i tona smeća. Priču donosi reporterka Matea Ćorić Brunović.

Smeće tik uz obiteljske kuće. U naselju Vrbovec Samoborski tek u rijetkim situacijama otvaraju se prozori. Nesnosan smrad s gomile sve teže podnose.

"Kad otvorite prozor, tu mi je ubi Bože od mirisa. Pa vidite koliko dugo pratite to i kakvo je stanje? Nepromijenjeno", rekla je Dragica.

Vladimir je bolestan već tri godine. Kaže ne može si priuštiti izlazak u dvorište jer je vani sve samo ne čist zrak.

"Ovo smeće toliko me zabrinjava da mi otežava život", rekao je.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Istraga u tijeku Cure detalji nevjerojatne prometne nesreće kod Crikvenice: Autom sletjela na terasu hotela punu gostiju, preskočila nekoliko stepenica

Smeće je trebalo biti sanirano još prije 10 mjeseci. Smeće je još uvijek tu. Ništa se nije promijenilo. Isto je i s odgovorima Državnog inspektorata.

"Stranka nije postupila po rješenju te se nastavlja postupak prisilnog izricanja novčanih kazni", priopćili su 9. ožujka, a slično su napisali i tri mjeseca kasnije.

"Obavještavamo kako će inspekcija nastaviti postupak prisilnog rješenja izricanjem novčanih kazni", kazali su 6. srpnja.

Znači jedino rješenje države je da dijeli kazne i tako u krug. Predsjednik mjesnog odbora kaže – Grad bi trebao više pritiskati. "Pa kad vi me pitate što Grad čini - po onome što vidim ništa", rekao je Lovro Mihelić.

Iz Grada kažu kako ne znaju tko je nadležni inspektor jer je stari otišao u mirovinu.

Pročitajte i ovo Toplinski val - 4 Sljedeći tjedan Stiže novi toplinski val, temperature bi mogle ići i do 40 stupnjeva. Meteorolog otkriva kad će biti najgore

"Sve je trenutno u rukama inspektorata i nadležnog ministarstva", rekla je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot.

Tvrtka koja je gomilala smeće izgubila je dozvolu za gospodarenje otpadom. U predstečaju su i kažu da nisu u mogućnosti davati izjave.

Anica koja ovdje živi 53 godine kaže - život im je uništen. "Sve oko kuće mravi, muhe tamo ispred kuće, još je sve bijelo od onoga što sam našpricala", rekla je i nastavila: "Ja više nemam kamo i nemam zarade da bi mogla nekud ići, mi smo čak mislili kuću prodati, ali tko će kupiti?".

Smeće se ovdje više ne može dovoziti, ali staro je još uvijek tu. Na vodozaštitnom području, do kuća i dječjeg igrališta. Kako su dobili dozvolu nikome nije jasno, a najmanje onima koji se u tom smeću moraju gušiti svaki dan. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene