Iz zraka stiže spas za Slavoniju kojoj već tjednima komarci zagorčavaju život.

Galerija


Iz osječke zračne luke oko 19 sati poletjeli su zrakoplovi koji će sljedećih dana raditi na suzbijanju jedne od najvećih najezdi komaraca.

Dva zrakoplova najprije će nadletjeti najkritičnije područje - Općinu Bilje i rubne dijelove Kopačkog rita, a tretiranja se nastavljaju u četvrtak i petak iznad ostalih rubnih dijelova Osijeka.

Sam grad istodobno će biti tretiran i zamagljivanjem sa zemlje. Za ovu intervencijsku mjeru Vlada je izdvojila pet milijuna kuna.

Ovdje se radi o svojevrsnom gašenju požara. Ova intervencija stiže u vrijeme kada Osijek i okolica bilježe rekordne brojke. Na pojedinim mjernim postajama ove sezone izbrojano je više od 40.000 jedinki odraslih komaraca u razdoblju od 12 sati. Usporedbe radi, prošle godine na svim mjesnim postajama bilo je toliko komaraca.

Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione''

Zaprašivanje komaraca avionom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Počinje zaprašivanje protiv komaraca u Slavoniji: ''Sad moramo 'gasiti požar' koji se mogao prevenirati u proljeće''

Avio tretiranje će pomoći. Radi se o posebnoj metodi koja bi mogla biti učinkovita do 99 posto ukoliko se pokrije maksimalno kritično područje, što će biti teško u Osječko-baranjskoj županiji jer je mnogo zelenila. Ako te kapi ostanu negdje u krošnjama, svi komarci ispod, u travi, će preživjeti.

Na velikom močvarnom području nastaje nova generacija komaraca

Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju županijskog ZJZ-a, rekao je za Dnevnik Nove TV da će se provesti hladno porošavanje sredstvom koje se zove Neopitroid premium na 2700 hektara. "Službene rezultate imat ćemo petak jer ćemo u četvrtak navečer postaviti CDC klopke uz suhi led kao traktant. One će biti izložene 12 sati tijekom noći kad je intenzitet komaraca najjači", kaže Brdarić. 

Tvrdi da se radi o učinkovitoj metodi. "Ovo nije prvi put da se provodi na području grada Osijeka i u okolici. Učinkovitost proteklih godina bila je od 75 posto pa na više", rekao je Brdarić.

Zrakoplovi su otišli s 1300 litara insekticida. Iz zraka se neće tretirati sam grad Osijek. U Osijeku se provodi metoda zamagljivanja iz automobila. Teško da će se moći reći da komaraca nema, ali trebalo bi ih biti puno manje.

Avio tretiranje trebalo bi se događati svaki dan ovisno o vremenskim uvjetima, sljedeća dva do tri tjedna.

Sve će to porezne obveznike stajati milijune kuna. Struka kaže da se to moglo izbjeći larvicidnim tretiranjem da se krenula na vrijeme, početkom godine.

Problem je i to što ne postoji koordinirana zajednička akcija. Nije dovoljno tretirati samo u Osijeku, trebaju se uključiti i cijela Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija. Zakon kaže da lokalne zajednice trebaju pripremiti novac u proračunu za to. No, nema sankcija pa većina gradova i općina to ni ne čini.

Još je jedan problem pred Slavoncima jer najnoviji veliki monitoring pokazuje na to da na velikom močvarnom području nastaje nova generacija komaraca, pa bi se sve ovo, ako ne bude larvicidnih tretmana na vrijeme, vrlo brzo moglo i ponoviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Eksplodirao kombi u Zagrebu: Ugašen brzom intrevencijom vatrogasaca, nema ozlijeđenih