Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetne pošasti

Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione''

Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Roj komaraca u Višnjevcu (Foto: Čitatelj)1 Galerija 1/3 >>
U Osječko-baranjskoj županiji građani trebaju izdržati još do srijede, a onda kreće konačni obračun s komarcima i aviotretiranje. Vlasti su se sve dogovorile. Zato se iz Zagreba hvale da su se s ambrozijom počeli obračunavati na vrijeme.

Avioni u borbu protiv komaraca kreću u srijedu. Građani Osječko-baranjske županije ne mogu dočekati. Za avione su osigurana sredstva, a uskočila je i Vlada. Gradovi i općine u isto vrijeme će tretirati s tla. No ubuduće s tim će morati krenuti ranije, kaže župan Ivan Anušić. Najavljuje osnivanje javne ustanove koja će ih koordinirati.

''Tvrtka koja će koordinirati zajedno s javnim zdravstvom, koja će tretirati prvenstveno larvicidno počevši od prvog mjeseca iduće godine pa završivši do kraja godine. Sada je ovo najskuplje, ovo je sada daleko najskuplje. Sada moramo početi dizati avione'', rekao je Anušić.

Ove godine srušeni su rekordi. ''U postaji u Halaševu smo izmjerili točno 40.290 jedinki odraslih komaraca kroz 12-satno izlaganje'', kaže Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo Država se uključila u borbu sa slavonskim komarcima (Foto: Dnevnik.hr) Stanje je nepodnošljivo Slavonija pod invazijom krvopija: "Morali smo i životinje maknuti, poduzimamo sve živo. Ovo ni najstariji ne pamte"

Pročitajte i ovo Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 2 Jesu li mutirali? "Komarci su me živog pojeli. Sklanjamo se u kuće, a oni čekaju pred vratima, kao u zasjedi. Otvorimo vrata i šmugnu unutra"

A uz komarce stiže još jedna ljetna pošast - alergije. Slijedi sezona ambrozije koja je u punom mahu u kolovozu. Zato treba djelovati odmah i počupati ambroziju sada kada počinje rasti. Onima koji je ne počupaju prijete kazne od 500 do 15.000 kuna. No po rasprostranjenosti ambrozije čini se da kazne baš i ne djeluju. A alergičara je sve više.

''Procjenjuje se da na području Zagreba se taj broj alergičara koji je inače oko 150 tisuća poveća za vrijeme ambrozije na nekih 250 tisuća. Dakle to su samo podaci za Zagreb'', rekla je Ana Večenaj iz NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

A taj broj bio bi znatno manji uz pravovremenu reakciju. Kako to izgleda kada ona kasni, pokazali su komarci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Foto: PU karlova?ka +0 Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Crna kronika Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene