Uništavanje odraslih jedinki komaraca u Osječko-baranjskoj županiji počinje 26. lipnja, a uništavat će ih se iz zraka. Objavljen je i raspored kada će se iz zraka tretirati najezda komaraca u toj županiji.

Galerija


Ove godine srušeni su rekordi kada su u pitanju ove pošasti. ''U postaji u Halaševu izmjerili smo točno 40.290 jedinki odraslih komaraca u 12-satnom izlaganju'', kazao je Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Vezani članci Problemi s komarcima i stršljenima - 8 Nema sreće za Osječane: Osim komaraca počeli su ih napadati i ovi opasni kukci, mnogi ne pamte ovakvu najezdu - "Oni bodu do iznemoglosti!" Problemi s komarcima Vapaj iz Slavonije: ''Hoće li nam netko pomoći? Ne izlazimo iz kuće, uđem s kćerkicom u auto, ona ne prestaje vrištati''

U srijedu počinje aviotretiranje odraslih komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, a poznat je raspored tretiranja do petka, 28. lipnja, javlja Glas Slavonije. "Sve papire smo pripremili, suglasnosti i dozvole su dobivene, a uz financijska sredstva osigurani su avioni te sami izvođači radova za početak tretiranja", rekao je u ponedjeljak osječko-baranjski župan Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima.

Na sastanku je Anušić gradonačelnike i načelnike pozvao na suradnju u borbi protiv najezde komaraca.

Kako piše Glas Slavonije, aviotretiranje će svojim avionima provoditi osječka tvrtka Air tractor d.o.o., a sredstvo za zaprašivanje, odnosno insekticid, osigurat će tvrtka Vetam d.o.o..

"Ova koordinacija služi da svim gradonačelnicima i načelnicima, čija je formalna obveza i prije bila borba protiv komaraca, ukažemo kada će točno avioni tretirati njihovo područje kako bi oni paralelno počeli s tretiranjem s tla, jer avioni mogu nadlijetati rubne dijelove i samo do tristotinjak metara ulaziti u područje grada ili naselja. Stoga je nužno ovu akciju provesti koordinirano na urbanim dijelovima i obaviti opsežno tretiranje sve dok se cijeli problem ne riješi", naglasio je Ivan Anušić.

Osječko-baranjski župan podsjetio je i da borba s komarcima nije briga njegove županije, ali je iz moralnih razloga ona prepoznala opasnost problema. Za problem s komarcima, koji ove godine sve više problema zadaju Slavoncima, Vlada Republike Hrvatske osigurala je pet milijuna kuna.

Raspored tretiranja komaraca iz zraka

26. lipnja – područje Općine Bilje

27. lipnja – područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda

28. lipnja – rubni dijelovi Grada Osijeka i područje od osječke obilaznice uključujući i vikend-naselje Karašica

Tretiranje komaraca započet će oko 19 sati. U isto je vrijeme predviđeno tretiranje komaraca sa zemlje u organizaciji gradova i općina. Raspored tretiranja komaraca za vikend te idući tjedan izvođač će objaviti 26. lipnja.

"Komarci su zdravstveno pitanje prve kategorije, a iako još nemamo problem s bolestima koje prenose, to ne znači da se one neće pojaviti. Međutim, treba realno reći da se problem komaraca u Slavoniji vjerojatno nikada neće do kraja riješiti, ali ako ga želimo bar početi rješavati, u ovom trenutku moramo započeti borbu ozbiljnim sredstvima kako bismo kontinuirano i planski kontrolirali najezdu. Ovo sada je najskuplje, jer moramo dizati avione, tretirati možda i mjesec-dva bez prestanka, trošeći milijune kako bismo 'gasili požar' koji se mogao prevenirati u proljetnim mjesecima", upozorio je Anušić.

Kuščević bez komentara na USKOK-ovu istragu. Štromar poručuje: ''Imovina je obveza. Treba biti transparentan''