HDZ je završio, nakon sjednice Predsjedništva u svojoj središnjici u Zagrebu, i sastanak Središnjeg odbora stranke.

Galerija


"Na Središnjem odboru objavili smo da je Hrvatska domaćin kongresa Europske pučke stranke 2019. koji će biti izbori, a na kojem će sudjelovati 2000 izaslanika naših sestrinskih stranaka iz svih zamalja. Analizirali smo rezultate lokalnih izbora, aktualne teme, financijsko stanje u stranci i predstavili skupinu koja će raditi na izradi novog statuta stranke", rekao je šef HDZ-a Plenković nakon sastanka Središnjeg odbora stranke u hotelu Esplanade.

Vezani članci Plenković stigao u Vladu Osmijeh od uha do uha: Plenković nije mogao sakriti oduševljenje, pogledajte kako je jutros stigao u Vladu Andrej Plenković održao je govor u Arheološkom muzeju nakon uvjerljive pobjede Igraj, moja Hrvatska! Euforični Plenković, Beroš i Jandroković plešu i pjevaju na Zaprešić Boyse

Potvrdio je i da će na čelu radne skupine koja će se baviti izradom novog statuta HDZ-a biti njegov savjetnik Karlo Ressler, a koji je i posinak Vladimira Šeksa, što je ranije doznala i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

"Karlo će biti predsjednik, a u tom krugu su još izabrani i drugi ljudi koji imaju iskustvo. Želimo moderenizirati statut, a da bude u skladu s onim što je HDZ već 28 godina", rekao je Plenković.

Ta radna skupina imat će devet članova. U njoj će biti i Davor Ivo Stier, koji je najavio nakon izlaska iz Vlade, da bi se trebala ojačati unutarstranačka demokracija u HDZ-u. On se zalaže za izbor po principu jedan član, jedan glas na svim razinama. Prvi nacrt novog statuta, HDZ-ovcima će biti ponuđen na proljeće, kaže Brkić Tomljenović, a isto je nakon sastanka potvrdio i sam Plenković.

Plenković je još jednom potvrdio kako ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ima njegovu podršku.

Murganić se našla na udaru nakon što je u srijedu posjetila privatni katolički vrtić "Blažena Hozana" i djeci dijelila poklone s oznakom Europskog socijalnog fonda na kojima se nalaz naljepnice s oznakon za "Za najpotrebitije", na što je prvi upozorio Dnevnik Nove TV.

Komentirao je i bježanje državne tajnice od novinarke Dnevnika Nove TV. "Moram priznati da od posla i aktivnosti detalje nisam vidio, nisam imao vremena. Murganić ima moju potporu kao ministrica. Ona je Hrvatskoj javnosti objasnila o čemu se radi i na taj način je ta epizoda završila", rekao je šef HDZ-a.

Doznaje se da se na Predsjedništvu razgovaralo isto tako o izmjenama stranačkog statuta, ali jedna od tema bila je i presuda Haškog suda Prliću i ostalima.

Andrej Plenković izvještava šire stranačko vodstvo o posljednim potezima te o svom posjetu Bosni i Hercegovini. 

Gost na Središnjem odboru je i predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, koji je danas već upozorio da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga.

Premijeru Plenkoviću je na otvaraju 20. godišnjeg skupa EPP-ove skupine za dijalog s crkvama i vjerskim institucijama, koji se u četvrtak i petak održava u Zagrebu, vrlo jasno poručio da ima "odgovornost za tu regiju".