Obavijesti Video Pretražite Navigacija
završena sjednica

Vijeće za obranu: "Preporučujemo Vladi da definira novi model nabave borbenog zrakoplova"

Sastanak Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr)
Sastanak Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sastanak Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sastanak Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Vijeće za obranu održalo je sastanak na kojem su ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov podnijeli izvješće o postupku nabave borbenih aviona.

Nakon sjednice Vijeća za obranu Ured predsjednice je izdao kratko priopćenje: 

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović razgovara sa članom stručnog tima za nabavu aviona Željkom Ninićem (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Brigadir Željko Ninić o kupovini izraelskih aviona: "Posao nije propao, ovo je tek prvo poluvrijeme" Slika nije dostupna korak po korak Ministar obrane o svojoj odgovornosti za avione: ''Sve što radim, uvijek je netko odgovoran. Prema tome, odgovoran sam''

"Vijeće za obranu je 14. siječnja 2019. održalo svoju 12. sjednicu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH", kaže se u kratkom priopćenju.

Na sjednici Vijeća za obranu sudjelovali su i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te pukovnik Željko Ninić, koji je i osobno letio izraelskim F-16 Barakom tijekom posjeta zračnoj bazi Ramat David u Izraelu, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je u ponedjeljak ujutro novinare na kome leži odgovornost za propalu nabavku izraelskih aviona tipa F-16 Barak.

"Da podsjetim još jednom – natječaj je bio transparentan, Hrvatska je izabrala izraelsku ponudu, Izarel je imao preodobrenje od SAD-a, no trebali su od SAD-a dobiti i konačno odobrenje. Nekidan ste vidjeli da su (Izraelci) došli u MORH i da su rekli da obvezu koju su imali nisu osigurali, da nisu dobili odobrenje i da je to isključivo njihova odgovornost", rekao je Krstičević novinarima.

Ministar obrane dodao je da će se propala nabava aviona transparentno zatvoriti na sjednici Vlade te je najavio novi, kako kaže, najbolji proces nabave aviona.

"S ovim znanjem krećemo u novi proces, koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion i da dobije nadzor svog zračnog prostora. Vlada će učiniti sve da se to i dogodi", poručio je Krstičević.

Ministar Krstičević primio je u ponedjeljak u službeni posjet posljeskog kolegu Mariusza Błaszczaka te izvijestio medije da se pokreće vojna suradnja između dviju zemalja, kao i sudjelovanje poljskih vojnika na vojnim vježbama u lipnju i rujnu 2019. godine.

"Jedna hrvatska firma dobila je ugovor vezano za isporuku dijelova za jurišnu pušku u Poljsku. Ugovor će biti potpisan ovih dana", rekao je Krstičević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene