Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uprava ih ne smije spriječiti

Fakulteti nastavljaju štrajkati: Jednodnevni štrajk svi zaposlenika održat će se i u srijedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je i najavljeno krajem prošlog tjedna, štrajk na fakultetima nastavlja se ove srijede. Iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja poziva sve zaposlenike fakulteta, što uključuje i nastavno i nenastavno osoblje, na štrajk koji će u srijedu početi u 8 sati.

Prošlog su se tjedna u štrajku osnovnim i srednjim školama priključili i fakulteti. Oni su svoj jednodnevni štrajk održali u četvrtak, a sada sve zaposlenike fakulteta (nastavno i nenastavno osoblje) Sindikat znanosti i visokog obrazovanja poziva na novi krug štrajka koji će se održati u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez konkretnog odgovora Sindikalne čelnike razljutilo pitanje o njihovim plaćama: ''Nije pošteno, nemojte nas to više pitati. Pozdravite urednika"

Štrajk na fakultetima u srijedu počinje u 8 sati, a zaposlenici mogu sudjelovati tako da u cijelosti uskrate svoj rad u vrijeme kada su ga dužni pružati. ''Zaposlenici dolaze na posao u propisanom radnom vremenu, ali se nisu obavezni evidentirati na listama za dolazak i odlazak'', stoji u pozivu zaposlenicima na štrajk. Dodaju i da ''Uprava Fakulteta ne smije spriječiti niti remetiti tijek i provedbu štrajka''.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) "Nije bilo dogovora" Jedni otišli, drugi ostali: Predstavnik sindikata Preporod nije napustio sastanak u Ministarstvu

U ponedjeljak su se u Ministarstvu rada sindikati državnih i javnih službi sastali s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Aladrovićem razgovarali su o plaćama. Pojedini sindikati prosvjete napustili su sastanak već na početku, dok su drugi ostali do kraja. 

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da nije bilo realno očekivati da će se na sastanku razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković. "S obzirom na to da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo ", rekao je Radeka.

''Nema razloga da se zahtjevi ne razmotre''

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ostao je do kraja sastanka i rekao da nema razlike u sadržaju onoga što traže oni koji su napustili sastanak i onih koji su ostali. ''U 10 godina nikada se nije izdvojio novac za javne službe. Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, nema razloga da se zahtjevi ne razmotre. Zanima nas na što će se naš fiskalni kapacitet potrošiti. Nismo dobili nijedan jasan odgovor'', poručio je Ribić.

Sindikati traže veće plaće za tri kategorije zaposlenih u sustavu visokoškolskog obrazovanja i solidariziraju se s prosvjetarima. ''U ovoj fazi štrajkamo samo zbog tri kategorije naših zaposlenika: nenastavnog osoblja, predavača (700 do 800 ljudi) i za umjetničke suradnike (možda 20 ljudi na cijelom sveučilištu). Svi ostali zaposlenici pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama, kao i s našim prosvjetarima", objasnio je Vilim Ribić prošlog tjedna uoči štrajka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene