Obavijesti Pretražite Navigacija
"Nije bilo dogovora"

Jedni otišli, drugi ostali: Predstavnik sindikata Preporod nije napustio sastanak u Ministarstvu

Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
U Ministarstvu rada sindikati državnih i javnih službi s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Aladrovićem razgovarali su o plaćama. Pojedini sindikati prosvjete napustili su sastanak već na početku, dok su drugi ostali do kraja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka napustili su sastanak s ministrima već na početku, dok je na njemu ostao predstavnik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod, Željko Stipić.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić slijedi mirenje ili prosvjedi Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena" Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) Povećanje plaća Sastanak u Ministarstvu rada sa sindikatima policije: ''Razgovori se nastavljaju u sljedeću srijedu, tražit ćemo povećanje koeficijenta''

"Postavili smo pitanje predstavnicima Vlade ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku, za rješavanje njihovih zahtjeva. Dobili smo, nakon razmišljanja predstavnika Vlade, odgovor da Vlada ne zna”, rekao je nakon izlaska s pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Mihalinec: Ostali sindikati javnih službi kvalitetno će ispregovarati osnovicu

Pojasnio je kako je to simbolična, proceduralna gesta jer na sastanku je ostao dovoljan broj predstavnika zaposlenih u javnim službama koji će pregovarati o osnovici plaće. ”Mi imamo naše predstavnike koji će dalje pregovarati o osnovici plaće, to su ostali sindikati javnih službi kojima dajemo naše povjerenje da će dobro i kvalitetno ispregovarati osnovicu”, rekao je.

Mihalinec je naglasio da današnji pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju. "Preko medija, od premijera nadalje, objavljuju da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaće u obrazovanju, a to nije točno, oni rješavaju pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji", naglasio je.

"U ime 60.000 zaposlenih u obrazovanju tražim da se počne rješavati problem. Premijer treba početi rješavati probleme, a ne se od njih skrivati”, poručio je Mihalinec

Kritičan je bio i prema HNS-u, odnosno njihovu prijedlogu "kompenzacijskih mjera" za zaposlene u obrazovanju ukupno teških 160 milijuna kuna na godišnjoj razini (do rješavanja pitanja koeficijenata zaposlenih u državnim i javnim službama), kazavši kako je "suluda zemlja u kojoj Vlada umjesto da pregovara sa sindikatima koji su u štrajku, ona pregovore vodi s koalicijskim partnerima".

"Mi nismo ovlastili HNS da pregovara u naše ime i neka se maknu iz toga. Oni nam mogu pomoći kao koalicijski partner da kažu premijeru da treba sjesti za stol i rješavati problem, a dalje od toga nemaju apsolutno nikakva prava", istaknuo je Mihalinec.

Šprem: Ignoriranje problema samo produbljuje sukob

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da Vlada mora razmisliti je li ignoriranje problema pravi put jer to samo produbljuje sukob.

Ustvrdila je kako je štrajk u rukama svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, a ne u rukama čelnika sindikata, te da će trajati dok se ne usvoje njihovi zahtjevi. Dodala je kako su već napravili plan štrajka do kraja idućeg mjeseca.

Vezano za nadoknadu nastave Šprem smatra da su sindikati vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima i da će svi biti zadovoljni, tako da i dalje očekuje visok odaziv na štrajk.

Poručila je da se plaće zaposlenika ne treba percipirati kroz dodatke jer se oni dobivaju na temelju dodatnog rada i otežanih uvjeta rada. Kao primjer navela je učiteljicu u redovitoj nastavi koja prima 63 kune neto mjesečnu naknadu za rad s djecom s poteškoćama.

Radeka: Premijer nema luksuz biti uvrijeđen

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže kako nije bilo realno očekivati da će se danas razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.

"S obzirom na to da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo ", rekao je Radeka.

Osvrćući se na Plenkovićevu reakciju na neke izjave sindikalnih čelnika, kazao je kako sada ispada da je premijer Plenković uvrijeđen, a u demokratskom društvu "nema luksuz biti uvrijeđen".

"I mi možemo misliti tko zna što o premijeru, ali nemamo luksuz osobne afinitete i preferencije unositi u ovako ozbiljan problem, osobito kada se ima u vidu da je štrajk izrazito uspješan i da je odaziv jako velik. Premijer nema problem sa sindikalnim čelnicima, nego sa sustavom obrazovanja i znanosti", rekao je Radeka.

Poručio je da će se u srijedu, kako je i najavljeno, održati drugi jednodnevni štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ostao je do kraja sastanka i rekao da nema razlike u sadržaju onoga što traže oni koji su napustili sastanak i onih koji su ostali.

''Smatramo da je našem analizom fiskalni kapacitet 4 milijarde kuna. Prošle godine toliko je bilo za Uljanik, pa postavljam pitanje - Zar 250.000 ljudi nije vrijedno kao jedno poduzeće? U 10 godina nikada se nije izdvojio novac za javne službe. Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, nema razloga da se zahtjevi ne razmotre. Zanima nas na što će se naš fiskalni kapacitet potrošiti. Nismo dobili nijedan jasan odgovor. Što se tiče političkog okvira, možda naš zahtjev nije realan, ali što se tiče fiskalnog okvira, naš je zahtjev realan'', rekao je Ribić.

Na sastanku je ostao i predstavnik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod, Željko Stipić, čiji sindikat traži povećanje osnovice plaće od 18,3 posto.

"Kako nikakav dogovor o bilo kojem pitanju, pa ni o napuštanju sastanka, nije postignut, mi smo na sastanku o osnovicama ostali. Ministar Marić ponovio je ono što je premijer rekao u Saboru, a od strane sindikata je poručeno da to nije dobro i da dezevuira pregovaranje'', rekao je Stipić

Ministar Aladrović: Do četvrtka ćemo vidjeti hoće li štrajk biti plaćen

Ministar Aladrović kazao je kako su na sastanku sa sindikatima državnih službi usuglašeni protokoli te se razgovaralo o osonovici i jednokratnim materijalnim pravima. Međutim, sa sindikatima javnih službi bilo je ponešto drugačije.

''Jasno smo pokazali volju Vlade da riješi problem. Mi smo htjeli ići prema rješenjima. O koeficijentima o ovom trenutku nećemo razgovarati. Pokazali smo jasno da želimo popustiti, ali sada govorimo od drugim okolnostima'', rekao je ministar Alardović nakon sastanka.

"Na početku smo vidjeli određeni performans sindikata osnovnih i srednjih škola. Mi smo ove pregovore s javnim službama održali iz razloga što smo pristali na zamobu sindikata da pregovore prebace s petka na ponedjeljak, a onda je postojala intencija privatizacije sastanka. Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva pa su napustili sastanak'', rekao je ministar.

Na pitanje hoće li dopustiti štrajk do 1. 12., kako su najavili sindikati, kazao je: ''Vidjet ćemo''. Dodaje da će do četvrtka odlučiti hoće li štrajk biti plaćen. (I.D. / Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene