Koronavirus
Koronavirus Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Stanje sa COVID pacijentima u splitskoj bolnici sve je bolje, manje je hospitaliziranih, ali i onih najtežih bolesnika - na respiratorima, bolnica se vraća na prijašnji rad, no potrebno je i dalje cijepiti što više stanovništva, poručili su u petak splitski liječnici i epidemiolozi.


Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 407 obrađenih testova u proteklih 24 sata deset je novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju - i to iz Kaštela četiri, Splita tri, Ciste Provo dvoje i jedan iz Podstrane.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji i koliko je aktivnih slučajeva Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita Zamjenik gradonačelnika o eksploziji u Splitu: "U gradskoj jezgri je previše ugostiteljskih objekata, sad je to već sigurnosna ugroza"

Od ukupnog broja novooboljelih sedam osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Trenutno je ukupno 803 osobe nalaze u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 27 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla je 94-godišnja žena i 83-godišnji muškarac, koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

Da je situacija s koronavirusom puno bolja medijima je danas pred bolnicom potvrdio i ravnatelj dr. Julije Meštrović. Kaže da trenutno imaju 27 bolesnika od čega je njih šest na respiratoru. Budući da se smanjuje ukupan broj COVID bolesnika u bolnici se postepeno vraćaju na onakav način rada kakav je bio i ranije.

"Neki odjeli, zavodi i klinike koji su se trebali premještati sada se vraćaju na mjesta gdje su inače radili, a rad cijele bolnice se na taj način normalizira. Mi smo i do sada pružali usluge svim svojim bolesnicima, no sada će nam to biti puno lakše, jednostavnije i dostupnije našim bolesnicima", rekao je ravnatelj dr. Meštrović.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno 34 posto cijepljenih

Kod dvije COVID pozitivne osobe u Splitu pojavio se indijski soj, a nakon što je otkriven osobe su stavljene u izolaciju.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin je za Hinu rekla da kada su primijetili grupiranje u jednoj tvrtki odmah su uzorak poslali na sekvenciranje.

"Mi kada primijetimo da se nešto brže širi posumnjamo na novi soj i zato uzorke šaljemo na sekvenciranje. Osobe su odmah stavljene u 14 dnevnu izolaciju i do sada nije bilo daljnjeg širenja. Oni koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva u 90 posto slučajeva su zaštićeni od indijskog soja, odnosno ukoliko i razviju simptome bolesti neće biti loših ishoda. Panike nema, a za očekivati je da će biti i novih sojeva sve dok se građani ne cijepe", kazala je Karin.

Poručila je da se svi moramo cijepiti u kratkom vremenu i odjednom, a ne da dio populacije ostane neprocijepljen jer onda na njima soj mutira. Izvijestila je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno 34 posto cijepljenih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju