Na Medicinskom fakultetu u Splitu promovirano je 79 doktora medicine. Nakon dugogodišnjeg učenja, sada su im uručene i diplome.


Iako je atmosfera bila slavljenička, pred novim doktorima su brojni izazovi. Neki su spremni ići u inozemstvo, muči ih kažu nedostatak radnih mjesta i specijalizacija.

Marin Ćulum, jedan od diplomanata želi raditi kao psihijatar.

„Nas se traži po otocima malim mjestima međutim kako je turistička sezona najveći problem je smještaj“, kaže Ćulum.

"Plaće u inozemstvu i do 10 puta veće"

Mnogi žele ostati u Hrvatskoj, ali ističu kako su plaće u inozemstvu i do 10 puta veće.

„Ponude odlaze od Amerike do Australije, nude uvjete,posao, puno bolje uvjete. Plaće su po 10 puta više“, kaže Boran Katunarić.

Očekuju od liječničke komore licence za samostalni rad a nakon toga specijalizaciju. No brine ih nesigurnost sustava. Poručuju kako su specijalizacije neadekvatno organizirane, a  rad nedostatan za edukaciju kakva im treba.

U Hrvatskoj je tijekom travnja preko zavoda za zapošljavanje traženo 162-oje radnika u zanimanju doktor medicine. Tijekom istog razdoblja na području Splitsko-dalmatinske županije bilo je traženo 9 osoba.

„Apeliram na jednostavnu stvar to je da naše zdravstvene vlasti mi svi zajedno i ministarstvo i komora i fakultet shvate da je jedini način zapošljavanja doktora medicine u Hrvatskoj je da dobiju specijalizaciju“, kaže Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta.

Kujundžić: "Nijedan liječnik u Hrvatskoj nije bez posla"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako u Hrvatskoj nijedan liječnik nije bez posla.

„Naše je pokušati da oni sami shvate da će im biti bolje u Hrvatskoj i da razlika u plaći nije presudna u životu“, kaže Kujundžić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr