Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽIVO UPRAVLJANJE

U Splitu predstavljena kandidatkinja za gradonačelnicu stranke Možemo! i Nove ljevice: "Sredi ih, Tamara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održivo upravljanje gradom, zaštita zelenog i obalnog pojasa, gospodarenje otpadom te kvalitetno brendiranje Splita glavne su teme predizbornog programa kandidatkinje za splitsku gradonačelnicu stranke Možemo! i Nove ljevice, povjesničarke umjetnosti Tamare Visković.

U petak je u Splitu predstavljena kandidatkinja za gradonačelnicu stranke Možemo! i Nove ljevice, Tamara Visković. Konferenciji su nazočile i saborske zastupnice Sandra Benčić i Ivana Kekin.
Kako je naglasila Visković, nekoliko je tema za koje se Možemo! i Nova ljevica zalažu na lokalnoj razini: prvo je održivo upravljanje i zelena agenda za grad, što kratkoročno uključuje zaštitu preostalog zelenog prostora, te njihovu revitalizaciju uz ozelenjivanje potencijalnih prostora kroz forme primjerene urbanoj sredini. Također, zalagat će se za iskorištavanje svih raspoloživih alata za zaštitu obalnog pojasa, što se posebno odnosi na odustajanje od projekata koji podrazumijevaju povećanje zagađenja i daljnju betonizaciju obale.

Grad treba upravljati turizmom, a ne turizam gradom 

"Ključna splitska tema na ovom području jest gospodarenje otpadom. Uvijek smo se zalagali i zalagat ćemo se za zamjenu kontejnerskog prikupljanja otpada odvajanjem na kućnom pragu, uz naplatu usluge odvoza ovisnu o realnim naporima koje kućanstva ulažu u odvajanje i redukciju otpada. Na koncu, prostorno ekonomičnim javnim garažama osigurali bismo oslobađanje javnih površina od automobila, a ulaganjem u javni prijevoz i pješačke zone utjecali bismo na smanjenje prometa", kazala je kandidatkinja Visković.
Sustavna, dugoročna rješenja podrazumijevaju izmjene GUP-a u smjeru zelene politike, te tretiranje svih gradskih projekata "kao prilike za razvoj socijalno uključivijeg, zelenijeg, pristupačnijeg, građanima ugodnijeg grada".
I glavna gospodarska grana u gradu, turizam, mora se razvijati u istom smjeru, poručila je Tamara Visković te pojasnila kako je turizam ključni izvor prihoda brojnim građanima, ali istodobno i ključni izvor nereda, zagađenja, pa i iseljavanja građana. To se može izmijeniti aktivnom politikom upravljanja gradskih prostora i javnih površina, te kvalitetnijim brendiranjem grada, rekla je Visković, istaknuvši da grad treba upravljati turizmom, a ne turizam gradom.

Razdioba javnog novca ne smije biti diskriminativna

"Naš je stav da socijalne, kulturne i obrazovne sadržaje treba učiniti dostupnima skupinama koje su u njima zakinute, i to prepoznavanjem njihovih specifičnih interesa, društvenih potreba i sigurnost. Stoga se zalažemo za rodno ravnopravni proračun, jer smanjenje ulaganja u socijalu, skrb o djeci, zdravstvo i druge mjere svaljuje taj teret najviše na žene, tjerajući ih iz radno aktivne populacije", istaknula je Tamara Visković te dodala kako se zalaže i za partnerstvo s organizacijama civilnog društva i zainteresiranim građanima, koji vode većem zadovoljstvu građana.

"Smatramo da gradsku potporu treba utemeljiti na kriterijima koji kvalitetu rada neke organizacije mjere njihovom uključivošću, aktivnošću, suradnjom, komunikativnošću te postignutim edukativnim ciljevima, čime bi bio dokinut kult podobnosti i menadžerske kriterije u procjeni rada i kadra, i okrenuli se kriteriju ostvarivanja javne potrebe", rekla je Visković.



Sandra Benčić je naglasila da je Možemo! u gradovima u kojima je na vlasti, poput Zagreba i Pazina usmjeren na zelenu transformaciju, od širenja pješačkih i zelenih površina, preko programa sunčanih krovova do prometne transformacije. Kao važan element stranačke politike istaknula je program javnog stanovanja, posebno stanovanja za najam kako bi mladi ljudi mogli ostvariti svoje pravo na stan bez dužničkog ropstva. Stambena politika mora biti regulirana, a ne prepuštena divljanju tržišta. Također, založila se da se i u Splitu u škole uvede građanski odgoj, te poveća ulaganje u obrazovne sadržaje. Na koncu, upozorila je da bez diversifikacije gospodarstva, nasuprot poticanju isključivo turizma, nema napretka, jer je to izravni put u iseljavanje mladog, obrazovanog stanovništva.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

"U posljednjih godinu dana Možemo! je postala treća po snazi politička snaga u zemlji, na vlasti smo u Zagrebu i Pazinu, i jedini smo istinski zastupnici zeleno-lijeve opcije. Stoga jedino što mogu poručiti jest 'Sredi ih Tamara', rekla je Benčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "lijek za hrvatsko društvo" Ivana Kekin izabrana za predsjednicu Nove ljevice: "U Hrvatskoj ima mjesta za ljevičarke i ljevičare"

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin dodala je da ove dvije stranke od početka imaju zajedničke ciljeve i zajedničke načine kako ih postići. Osim toga, rekla je, iskustva iz Zagreba i Pazina pokazuju da Možemo! i Nova ljevica imaju i znanje kako to napraviti.
Odgovarajući na novinarska pitanja Tamara Visković rekla je da će svaki gradonačelnik koji nakon izbora uđe u Banovinu morati napraviti tri stvari koje ni po čemu nisu spektakularne i vidljive: hitno pokrenuti rad na GUP-u i na gospodarenju otpadom, te nastaviti započete programe, bez obzira koja ih je administracija pokrenula.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene