Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna manifestacije

U Splitu podijeljeno 5000 porcija bakalara, a u Vinkovcima 1500 porcija prženih sardina i krumpir salate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakalar je u Splitu pripremalo četrdesetak ljudi, a posljednja tri dana kuhalo ga je njih osam.

Oko 1200 litara, odnosno 5000 porcija bakalara podijeljeno je u srijedu na splitskim Prokurativama u skopu tradicionalne manifestacije 'Splitu s ljubavlju', koju su organizirali Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, splitska Turistička zajednica i Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER).

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Slika nije dostupna U iščekivanju Božića Pogledajte kako se u Hrvatskoj slavio Badnjak

Bakalar je pripremalo četrdesetak ljudi, a posljednja tri dana kuhalo ga je njih osam. Građanima su bakalar dijelili gradonačelnik Ivo Baldasar sa zamjenicima Aidom Batarelo i Goranom Kovačevićem, župan Zlatko Ževrnja, sanacijski upravitelj KBC Split Kolja Poljak, gradski i županijski vijećnici, volonteri Udruge 'Lastavice', učenici Turističko-ugostiteljske škole, te sportaši među kojima su bili rukometaš Petar Metličić i atletičarka Blanka Vlašić.

Nadbiskup Bozanić posjetio branitelje u prosvjedničkom šatoru u Savskoj

Gradonačelnik Baldasar svima je zaželio blagoslovljen i miran Božić te sretnu novu 2015. godinu. 'Svima najviše želim zdravlja, obiteljske sreće i zadovoljstva, onaj tko nema posao, da ga nađe ili da mu mi pomognemo da ga nađe u smislu da otvorimo radna mjesta. Medijima želim da imaju što manje posla s nama političarima, te da prenosite samo lijepe vijesti', poručio je gradonačelnik, rekavši da je za predstojeće blagdane dobio više poklona nego što je očekivao.

U teći promjera 2,4 metara, koju su splitski škverani prije deset godina izradili baš za ovu prigodu, kuhalo se 220 kilograma bakalara, 100 kilograma povrća i 750 kilograma krumpira. Po riječima glavnog kuhara, predsjednika SKMER-a Mira Bogdanovića, ta je delicija pripremljena po tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi na crveno u kojoj se među ostalim kuhale suvice, med, peperončini, slane srdele i ružmarin. Građani su osim bakalara dobili i fritule kojima su ih počastili splitski hotelijeri.

VIDEO Pjesme koje će smanjiti blagdanski stres

Župan Zlatko Ževrnja je kazao kako očekuje da će naredna 2015. godina konačno biti bolja i da ćemo svi krenuti pravcem oporavka u kojem će biti više radnih mjesta i bolja socijalna slika. 'S tim mislima i željama svima želim od srca čestit Božić i Novu godinu', poručio je Ževrnja.

Za to je vrijeme na pozornici sve zabavljao Gradski zbor 'Brodosplit' i Mandolinski orkestar 'Sanctus Domnio'.

Hranu dijelili i u Vinkovcima

Vinkovačke gradske vlasti i predstavnici Nezavisnog sindikata demokratske zaštitne zajednice posloprimaca u srijedu su, na Badnjak, građanima u središtu Vinkovaca podijelili 1500 porcija prženih sardina i krumpir salate te vino i jabuke.

'Želja nam je da se u ovo predbožićno vrijeme svi zajedno okupimo, svi građani,

kako bi se počastili ovim skromnim posnim obrokom i družili', kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, čestitavši Vinkovčanima sretan i blagoslovljen Božić.

Istaknuo je kako je gospodarska kriza ostavila traga i na socijalnoj slici Vinkovaca, pa je u posljednjih šest godina bez posla ostalo više od 900 Vinkovčana. 'Takvo stanje utječe i na atmosferu u gradu, izaziva depresiju i nezadovoljstvo među građanima te se nadamo kako će ova kriza što prije proći', kazao je Karlić i dodao kako unatoč smanjenom gradskom proračunu za 2015. neće smanjivati postojeća socijalna prava.

Predsjednik Skupštine vinkovačkog Nezavisnog sindikata demokratske zaštitne zajednice poslopimaca Stjepan Rožmarić kazao je kako su ovu predblagdansku akciju gradskih vlasti i sindikata podržali brojni vinkovački gospodarstvenici, uključivši se u akciju donacijama.

'Cilj nam je bio da ovakvim akcijama potaknemo sugrađane na druženje i vratimo im optimizam u ovo predblagdansko vrijeme', poručio je Rožmarić, istaknuvši kako, iako službeni podaci govore da je u Vinkovcima bez posla u kriznim godinama ostalo više od 900 osoba, ne treba izgubiti iz vida niti one osobe koje su napustile grad i otišle u inozemstvo raditi jer ovdje nisu mogle pronaći posao.

'Naša je procjena kako je ukupno riječ o više tisuća osoba koje, bilo da su izgubile posao ili ga ne mogu pronaći, čine dio teške socijalne slike u našem gradu', upozorio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene