Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U školi kažu jedno, u ministarstvu drugo

Tomislav nije prvi hrvatski kralj?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova na svojim je internetskim stranicama navelo podatak da je Stjepan Držislav, a ne Tomislav, prvi hrvatski kralj. Ta tvrdnja razlikuje se od školskih povijesnih udžbenika koji kao prvog hrvatskog kralja nedvojbeno navode Tomislava.

'Zapravo, ne griješe ni jedni ni drugi', rekao je za Dnevnik.hr povjesničar Neven Budak. 'Kada se u 19. stoljeću počelo razmišljati tko je prvi hrvatski kralj, onda se zaključilo da je to Tomislav jer je on bio prvi za kojeg postoji trag da ga je Papa u pismu nazvao kraljem, odnosno, rexom', rekao je Budak i dodao da je i to pismo ipak dvojben dokaz.

Pročitajte i ovo Konstantin II., bivši grčki kralj U dobi od 82 godine Odlazak bivšeg monarha: Preminuo posljednji grčki kralj Konstantin II. Charles III. Kraljev govor Charles III. u obraćanju poslao znakovitu poruku Harryju i Meghan te progovorio o nasljedniku Williamu

'Nakon toga dolazimo do autentičnog izvora, nadgrobne ploče kraljice Jelene na kojoj se Jelena i suprug Mihajlo Krešimir i Stjepan Držislav nazivaju rexom', dodao je Budak i objasnio kako ta činjenica govori da su hrvatski vladari u 10 stoljeću nosili titulu rexa i prije Držislava. 'Otkriven je i izvor koji o Trpimiru govori kao o rexu, što znači da hrvatski vladari od Trpimira bili samostalni, a taj položaj s prvom možemo označiti kao kraljevski' rekao je povijesničar Budak i objasnio kako su sačuvani samo latinski nazivi, u 9. stoljeću to je bio dux, a u 10. rex, nažalost ne znamo kako je glasio hrvatski naziv.

Držislav prvi za kojeg postoji dokaz o krunidbi

'S obzirom da titula kralja dolazi od Karla Velikoga možemo pretpostaviti da su se i u 9. stoljeću vladari nazivali kraljevima, ali prvog za kojeg izvor kaže da je dobio krunu i oznake kraljevske vlasti je Stjepan Držislav, 990. godine', rekao je Budak.

Na upit zbog čega djeca u školama ne uče da je prvi okrunjeni kralj ipak bio Držislav , a ne Tomislav povjesničar Ivo Goldsten odgovorio je da problem leži u inerciji i tradiciji. 'Prvi za kojeg postoji dokaz da je okrunjen je Držislav, dokaza o krunidbi Tomislava nema', rekao je Goldstein. Budak je s time složio i izjavio kako je Tomislav općeprihvaćeni prvi hrvatski kralj te dodao kako nema ni jednog lika iz hrvatske povijesti koji ima toliko spomen obilježja kao Tomislav.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene