Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još bez priključka

Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Aktualno Galerija Islam Grčki Islam Grčki Foto: Dnevnik Nove TV Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Hidrant u Islamu Grčkom - 2 Hidrant u Islamu Grčkom - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bunar Galerija 1/4 >>
U selu Islam Grčki u zadarskom zaleđu prije koji je dan potekla pitka voda, doduše tek iz hidranta. Sanja Jurišić provjerila je za Dnevnik Nove TV kada će u sva kućanstva u Zadarskoj županiji stići pitka voda.

Iz hidranta u Islamu Grčkom prije nekoliko dana potekla je pitka voda.

"Plenković je bio, pustio vodu i otišao. Čekamo je u kućama, kad će, što prije, to bolje", rekao je Dane Brlić iz Islama Grčkog.

Taj dio Ravnih Kotara žedan je već desetljećima. 

"Voda je isto kao struja, bez struje danas nema života, tako i bez vode", smatra seljanin Sreten Dragičević.

Vodovodna mreža počela se graditi 2021. A dolazak vode zapeo je na sekundarnoj mreži i povećanom interesu za priključcima.

"Oni su rekli da će do sezone biti priključeno sve, do prvi šestog, tu negdje, do sezone navodno", rekao je Dane.

Iz benkovačkog Vodovoda poručili su da će i biti. Ovih dana, dodaju, na adrese tristotinjak mještana trebale bi stići obavijesti o priključcima i njihovoj cijeni. Pa tko može i želi, imat će pitku vodu i u kući.

Pročitajte i ovo Zadarske šapice - 2 Poziv Domagoja Mikića Udruga za zbrinjavanje pasa lutalica Zadarske Šapice napokon je dobila potporu grada: "Za sad sve ide svojim tokom"

Vijesti iz Islama Grčkog, odjeknule su i u susjednim selima.

"Ja se uzdam i obradovala sam se, veselila sam se i jedva čekam da što prije dođe, da mogu bar u 21. stoljeću komotno živjeti, oprati se i kuvat i piti", kaže Anka Škorić iz Biljana Donjih.

No, Biljane Donje dio su neke sljedeće priče, poručuju iz benkovačkog Vodovoda jer se još radi na projektnoj dokumentaciji.

Pitku vodu čeka oko 6500 kućanstava podvelebtiskog područja, ali i na zadarskim otocima.

Prema trenutačnoj fazi za oko pet milijuna eura u sljedeće tri godine radit će se projektna dokumentacija, rješavat će se imovinsko-pravni odnosi, pisati EU projekti. Na području zadarske županije gradit će se više od 500 kilometara novih vodovodnih cijevi.

  Pročitajte i ovo U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat

"Slobodno mogu reći da je to najveći projekt u povijesti naše firme", rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar.

Slike vodonosaca na zadarskim otocima, tvrdi, otići će u povijest.

"S tim projektom je zamišljeno da naši otoci dobiju vodu, s tim da bi otoci Premuda, Silba, Olib, imali svoje desalinizatore", objasnio je Matek.

Oživljavanje otoka i zaleđa priča je koju slušamo godinama dok iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova poručuju kako se na tome radi. Na otoke Zadarske županije stiže oko 25, a u Ravne Kotare, Bukovicu i Neretvansku dolinu 5 i pol milijuna eura za gospodarsku i društvenu revitalizaciju.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene