Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici HDZ-ova Kluba zastupnika optužili su SDP da pokušava usporiti ulazak Hrvatske u EU.


Ustvrdili su da u toj stranci raste eurofobija, koja može biti opasna za završetak pregovora.

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

'HDZ neće dopustiti SDP-u da zaustavi put Hrvatske prema Europi i neće dopustiti zaustavljanje Hrvatske na putu prema prema pravnoj državi u kojoj su korupcija i kriminal iza nas', rekao je predsjednik Kluba Andrija Hebrang, na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je da je pokušaj zaustavljanja pregovora započeo u prošlu srijedu, kad je SDP zatražio izglasavanje nepovjerenja vladi koja vodi pregovore i premijerki Jadranki Kosor 'koja je svojim osobnim zalaganjem otklonila glavnu zapreku i omogućila nastavak pregovora'.

'Eurofobija u SDP-u raste i postaje opasna'

'Nastavak tih pokušaja najnovija je izjava gradonačelnika Rijeke i člana predsjedništva SDP-a Vojka Obersnela, koji je ustvrdio da treba na dvije godine odgoditi ulazak Hrvatske u EU. To je dokaz eurofobije u SDP-u koja raste, postaje opasna i može ugroziti put Hrvatske u EU', rekao je Hebrang.

>> Hebrang: Nema svađa u HDZ-u, sljedeće godine izlazimo iz krize

Ustvrdio je da je SDP otpočetka bio suzdržan oko europskih nastojanja Hrvatske, 'dok je HDZ u svom prvom programu 1989. jasno naznačio da je cilj neovisna hrvatska država koja će postati članica Europske zajednice'.

'Tada je najveći broj članova SDP-a zapad proglašavao političkim protivnikom, a jedan trag te njihove nazadnjačke politike provlači se kroz svakodnevne ispade, što bi moglo naštetiti Hrvatskoj', rekao je Hebrang.

'Naziremo Milanovićev strah'

Podsjetio je da je SDP tražio i referendum o ulasku Hrvatske u Nato te da 'Zoran Milanović stalno traži smjenu Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika i čovjeka koji je jedan od motora potrebnih da bi se iskorijenila korupcija i kriminal i koji u svemu tome ima podršku EU'.

'Tu naziremo Milanovićev strah od svih istraga koji će zahvatiti članove SDP-a', kazao je Hebrang.

Istaknuo je da vlada ima zacrtan plan ulaska u EU i borbe protiv korupcije te da 'ta akcija ne smije biti ugrožena zbog straha SDP-a od Europe, Mladena Bajića i borbe protiv korupcije'. (Hina)