Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka s vrha

Hebrang: Nema svađa u HDZ-u, sljedeće godine izlazimo iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u HDZ-u je uobičajeno dobra i vjerujem da ćemo provesti Program gospodarskog oporavka, a to znači sljedeće godine izaći iz gospodarske krize', rekao je Andrija Hebrang

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju bitno se pridonosi stabilizaciji javnih financija i mirovinskog sustava te pomaže hrvatsko gospodarstvo, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Kluba HDZ-a i naglašeno da se mirovinski fond u Hrvatskoj ne može održati na sadašnjoj razini zbog povijesno nezapamćenog disbalansa između odnosa umirovljenika i broja osiguranika.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Predsjednik Kluba Andrija Hebrang naglasio je danas u Hrvatskome saboru da se izmjene donose zbog izrazito nepovoljnog odnosa između broja umirovljenika i osiguranika, a koji se, kako je rekao, u nepovoljnom smjeru mijenja iz mjeseca u mjesec i u siječnju ove godine iznosio je 1 prema 1,28.

Navodi, primjerice, da je u 1980. u Hrvatskoj iznosio jedan prema četiri, 1990. jedan prema tri, a od 1995., kazao je, taj se omjer drastično smanjuje.

Upola manje novorođenih

'Sve je manje i novorođenih koji će u budućnosti raditi i osiguravati doprinose za umirovljenike jer ih se 1950. rađalo 95 tisuća godišnje, a danas upola manje', dodao je.

Hrvatska je specifičnost, a to je također razlog izmjena, nastavio je, i velik broj prijevremenih odlazak u mirovinu. U Hrvatskoj je, navodi, samo 11,4 posto zaposlenih otišlo u mirovinu s punim radnim stažom dok je drugdje u Europi taj postotak neusporedivo viši.

Hrvatska specifičnost je i ta da invalidske mirovine prima 250 tisuća umirovljenika, a od toga ih je 200 tisuća invalida rada, odnosno 20 posto prima ih invalidske mirovine, a u Europi je taj postotak između pet i sedam posto.

Naglašava i da su sve zemlje u Europi produljile životni rok za odlazak u mirovinu kao i izjednačile uvjete za umirovljenje muškaraca i žena, a što se također predlaže izmjenama, te naglašava da se zbog toga mora ići u izmjene.

'Izmjene nisu plod stihije'

'S izmjenama se mora ići jer se mirovinski fond ne može održati na sadašnjoj razini. Doprinosi pokrivaju samo 57 posto ukupne mase potrebnih sredstava, a ostalo se osigurava iz proračuna', upozorava Hebrang.

Saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić naglasio je da predložene izmjene nisu mirovinska reforma već jedna od mjera Vladina programa gospodarskog oporavka te dodao da izmjene nisu napravljene ad hoc i kao plod stihije, 'kao što to neki govore'.

'Neodrživ je ovakav mirovinski sustav u Hrvatskoj po kojem 1,5 milijun zaposlenih pokriva 1,2 milijuna umirovljenika", upozorava Bačić dodajući da svake godine Hrvatska dobiva od 35 do 40 tisuća novih umirovljenika.

Takav mirovinski sustav neće moći opstati bez penalizacije prijevremenih odlazaka u mirovinu te povećavanja dobne granice za umirovljenje, ustvrdio je.

Odgovarajući na pitanja novinara Hebrang je na kraju konferencije za novinare kazao kako ne može komentirati pisanje medija da bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak tereti još tri sadašnja ministra u Vladi za malverzacije u toj tvrtki.

'Ne bih komentirao. Nije korektno komentirati ono što je predmet istrage USKOK-a i DORH-a, jer puno toga će se iskristalizirati tijekom istrage, a naravno istinu ćemo doznati tek kad bude donesena pravomoćna odluka suda', kazao je Hebrang koji je pritom i demantirao postojanje sukoba i svađa u HDZ-u.

'Situacija u HDZ-u je uobičajeno dobra i vjerujem da ćemo provesti Program gospodarskog oporavka, a to znači sljedeće godine izaći iz gospodarske krize', rekao je Hebrang dodavši da HDZ neće destabilizrati kojekakve priče o sukobima i svađama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene