Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U prvom mjesecu akcije predano oružja za jednu satniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvih mjesec dana nove akcije predaje nelegalnog oružja u Hrvatskoj pod nazivom "Manje oružja - manje tragedija" MUP-a i UN-ova Programa za razvoj (UNDP) prikupljeno je od građana, između ostalog, 120 komada automatskog oružja koje se ne može legalizirati, kao i 115.181 komad raznog streljiva te oko 50 kilograma eksploziva.

Na današnjem predstavljanju rezultata akcije ravnatelj policije Marijan Benko rekao je da bi se tim oružjem mogla opremiti jedna satnija. "Kada smo potpisivali protokol o suradnji s UNDP-om, nismo mogli ni slutiti da ćemo imati takve rezultate", rekao je Benko. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepucavanje se nastavlja Gorak okus nakon predivne akcije: Je li bilo nezakonitih radnji? Slika nije dostupna Tajna naredba ONI PROMATRAJU: Svaki dan prikupljaju se podaci o milijunima telefonskih poziva!

Najavio je nastavak akcije u prosincu kao i medijsku kampanju koja će potaknuti građane da dragovoljno predaju nelegalno oružje policiji koja će diskretno doći na poziv i bez sankcija za takve građane odvesti nelegalno oružje ili minsko-eksplozivna sredstva na sigurno.

Stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev zahvalio je policiji na pomoći građanima u toj akciji, ali i raznim javnim osobama i estradnim umjetnicima koji su je podržali. Naglasio je da je nelegalno oružje nasljedstvo rata i nesigurnih vremena te da ga ne treba biti u domovima moderne i europske Hrvatske.

Akciju su podržali i predstavnici braniteljskih udruga, udruga
civilnog društva kao i razni estradni umjetnici, a u ime njih
nazočnima je zahvalila pjevačica Jelena Radan i grupa Meritas koji su otpjevali pjesmu iz promotivnog spota "Izbacite uljeza".

Na predstavljanju rezultata akcije "Manje oružja - manje tragedija" javnosti je predstavljen dio prikupljenog "arsenala", među ostalim, vojnička puška, razne mine, granate, streljivo pa čak i jedan protuoklopni bacač raketa tipa "zolja".

Također su predstavljeni i promotivni tv spotovi za tu akciju, a u kojima stvarne žrtve nelegalnog oružja govore o svojim tragedijama zbog nestručnog rukovanja oružjem ili su bile slučajne žrtve nečijeg neodgovornog ponašanja, a što je rezultiralo ozljeđivanjem ili invaliditetom.

Inače, ta je akcija počela potpisivanjem Sporazuma o suradnji MUP-a i UNDP-a o suradnji u akciji prikupljanja oružja i podizanja razine svijesti građana o opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima 25. rujna ove godine te prigodnom akcijom 27. rujna na splitskim Prokurativama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene