Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' uputila je otvoreno pismo ministru uprave Arsenu Bauku s pitanjem koliko točno trebaju skupiti potpisa za raspisivanje referenduma o izravnom izboru saborskih zastupnika, neopravdanim ocjenjujući povećanje broja potpisa koji čini 10 posto od ukupnog broja birača s 375 na 451 tisuću.


Iz inicijative u pismu napominju kako će od 21. rujna do 5. listopada prikupljati potpisa građana o raspisivanju referenduma za promjenu Ustava, kako bi birači već na sljedećim parlamentarnim izborima saborske zastupnike birali izravno, imenom i prezimenom, bez ograničenja postotkom izborne liste. Na referendumu bi se birači izjašnjavali i žele li da svi hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati dopisno ili elektronički.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne damo naše autoceste': Potpisi se prikupljaju u cijeloj zemlji Slika nije dostupna Završeno prikupljanje potpisa za referendum: Ima li ih dovoljno?

'S obzirom na to da ste tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. promijenili uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, zanima nas koliko nam je potpisa potrebno ovaj put', pitaju ministra u pismu.

'U ime obitelji' opet u akciji - Žele novi referendum!

Iz 'U ime obitelji' ističu kako je na ovogodišnjim izborima za Europski parlament bilo registrirano 3,758.849 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, što zajedno s onima izvan Hrvatske čini oko 3,8 milijuna birača.

'Taj je broj bio približno jednak i broju birača koji su mogli izići na referendum 1. prosinca što je pokazalo da je vaše povećanje broja koji čini 10 posto od ukupnoga broj birača s 375 na 451 tisuću bilo potpuno neopravdano', poručuju Bauku.

Mole ga da im 'nedvosmisleno' objasni koliko potpisa trebaju prikupiti najesen, kako bi mogli izvijestiti javnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook