Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je u utorak prihvatila deset sirijskih imigranata iz Grčke, u skladu sa započetim aktivnostima "u provedbi odluka Vijeća EU o uvođenju privremenih mjera u području međunarodne zaštite u korist Italije i Grčke".


"Riječ je o sirijskim državljanima koji će po prihvatu biti smješteni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, a Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provest će postupak odobrenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju i da na taj način Hrvatska nastavlja s premještanjem podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije, nakon što je u srpnju ove godine prihvatila četiri državljana Eritreje iz Italije.

Kada su prva četvorica migranata iz Italije 1. srpnja smještena u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji. "Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela", kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije. (Hina)