Obavijesti Pretražite Navigacija
Školska godina 2023./2024.

Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Za upis u prvi razred srednje u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta, a u ponedjeljak, 29. svibnja, počinju prijave u sustav, dok će prijave programa koje učenici žele upisati trajati od 28. lipnja do 7. srpnja, stoji u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole, stoji u Odluci o upisu u prvi razred srednje objavljenoj u Narodnim novinama.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika (24 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika (41 posto), a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika (15 posto).

U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika (11 posto). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika (3 posto).

Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika (0,2 posto), prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika (2 posto), a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika (3 posto).

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika.

Jedinstveni prijemni ispit

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole održat će se od 3. do 6. srpnja.

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija, koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Pročitajte i ovo Srednja škola Marka Marulića sudjeluje u Digitalnom inovacijskom inkubatoru POKROVITELJ DIGITALNI INOVACIJSKI INKUBATOR Najinovativnija škola Hrvatske napravila još jedan odličan proizvod: ''Možda ih je malo teže motivirati, ali kada ih dobijete, onda su vaši''

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Provjere znanja

Provjere znanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Kemija i Biologija provodi ukupno osam gimnazija u Zagrebu: Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija, III. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog te Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz Matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija i III. gimnazija.

Ispit iz Matematike i Hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Tituša Brezovačkog i I. gimnazija.

Ispit iz Fizike, Kemije i Biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv cjelodnevne nastave - 2 Prosvjedna šetnja Roditelji u Novom Marofu bijesni zbog cjelodnevne nastave: "Ako ravnatelj to ne povuče slijedi tužba"

Ispit iz Matematike i Engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodni IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Provjere znanja iz stranoga jezika za upis u dvojezični program provodit će šest gimnazija: Prirodoslovna škola Vladimir Prelog (Engleski), X. gimnazija "Ivan Supek" (Engleski), XII. gimnazija (Engleski), IV. gimnazija (Engleski, Francuski, Njemački), XVIII. gimnazija (Francuski, Njemački) te Gimnazija Karlovac (Engleski).

Konačne ljestvice u srpnju

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene