Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 48.135 učenika

Počinju upisi u srednje škole, a za ovih osam učenici će morati i na prijamni ispit

Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Mehkek/Cropix
U srednje škole je planiran upis 48.135 učenika, a osam zagrebačkih škola provodit će provjere posebnih znanja. Učenici se u I. razred srednje škole upisuju elektronički, putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Od ponedjeljka, 27. svibnja počinju prijave u sustav upisa u srednje škole, gdje je planiran upis 48.135 učenika, provjere posebnih znanja provodit će osam zagrebačkih škola, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički, putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https://srednje.e-upisi.hr, na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Prema odluci o upisima Ministarstva znanosti i obrazovanja, nedavno objavljenoj u Narodnim novinama, za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.

Prijava obrazovnih programa za redovite učenike bit će od 28. lipnja do 8. srpnja, a za programe koji zahtijevaju dodatne provjere do 1. srpnja. Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja, a provjere posebnih znanja provodit će osam zagrebačkih škola: I., III., V., X. i XV. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Pročitajte i ovo Mljet - 3 Veliki entuzijazam Sjajno otkriće na jugu Hrvatske! Stručnjaci iz raznih krajeva svijeta ne skrivaju oduševljenje

Kao i prošle godine Ministarstvo će učenicima omogućiti da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta, stoji u odgovoru Hini.

Na temelju provjere učenik može ostvariti najviše deset bodova, a provjera nije eliminacijska. Ova provjera omogućava i onim učenicima koji nemaju najviši mogući broj bodova da taj manjak bodova nadoknade kroz bodove na prijamnom ispitu i tako ostvare boji plasman na ljestvici poretka, napominje MZO.

Prigovori će se moći podnijeti 8. srpnja usmeno ili pisanim putem u elektroničkom obliku, a za 10. srpnja u 12 sati je najavljena objava konačnih ljestvica poretka.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski rok bit će objavljen 15. srpnja, službena je objava 9. kolovoza. Prijave programa u jesenskom roku traju od 19. do 23. kolovoza, a 26. kolovoza je objava rezultata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliže se izbori Biraju zastupnike u isti parlament, ali ne po istim pravilima: Najviše ih ima Njemačka

U javnim srednjim školama planiran upis 45.478 učenika

Po odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, u srednjim je školama (javnim) planiran upis 45.478 učenika u 2062 razreda. U gimnazijski programima ima mjesta za 11.138 učenika u 459 razrednih odjela (24,49 posto), a u četverogodišnjim strukovnim školama za 18.871 učenika u 831 razrednom odjelu (41,49 posto).

U trogodišnjim školama planiran je upis za 6747 učenika u 298 razrednih odjela (14,84 posto) dok škole s programima za vezane obrte u trajanju od tri godine primaju 5047 učenika u 217 razrednih odjela (11,1 posto).

U petogodišnjim medicinskim školama (medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege) ima mjesta za 1285 učenika u 53 razredna odjela (2,83 posto). Devet razreda predviđeno je za 109 učenika u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme.

U prilagođenim i posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju planirano je 890 mjesta u 106 razreda ili 1,96 posto. Plesne i glazbene škole primaju 1391 učenika u 89 razrednih odjela ili 3,06 posto.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice planirana je mogućnost upisa za 895 učenika u 38 razrednih odjela, a u privatnim školama mjesta ima za 1762 učenika u 89 razredna odjela.

Učenici koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome upisnom roku mogu se prijaviti u naknadnome upisnom roku u školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta, a prijave su od 2. do 27. rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene