Temperature prikladne godišnjem dobu donose gripu i pozivaju na dodatan oprez. Stiglo je cjepivo, a cijepljenje diljem Hrvatske kreće od idućega tjedna. Liječnici upozoravaju kako simptome ne smijemo zanemarivati, već gripu odležati i tako zaštititi i sebe i druge.

Galerija


Kreće sezona kihanja, kašljanja i visoke tjelesne temperature. Gripa je pred vratima. U Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo je 360 tisuća doza cjepiva. Ove godine umjesto trovalentnog imamo četverovalentno cjepivo.

Vezani članci Skidanje maske, ilustracija Ministar zdravstva objavio - ova je europska zemlja prva u Uniji koja je cijepljenjem postigla imunitet krda: ''Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo'' Premašena brojka od milijun cijepljenih Odlične vijesti: Hrvatska je danas premašila milijun cijepljenih

"Time se povećavaju šanse da bude podudarno s cirkulirajućim virusima u ovoj sezoni, a time i učinkovitost cjepiva", napominje Tatjana Nemeth Blažić, epidemiolog.

Cijepljenje počinje od srijede.

"Nažalost učinkovitost cjepiva protiv gripe nije onakva kakva bismo mi željeli da bude. Ona nije stopostotna ni apsolutna zaštita i taj broj varira od sezone do sezone", upozorava epidemiologinja.

Ljudi često miješaju gripu s prehladom. Prehlada nastaje postupno i umjerenija je. Uobičajeno je da čovjek od prehlade oboli 2 do 6 puta na godinu.

"Ono što je specifično za gripu je taj njezin specifični nastup - iznenada, s povišenom temperaturom, slabošću u cijelom tijelu, mišićima, zglobovima, glavoboljom iza koje najčešće slijedi razvoj ostalih simptoma po organima", otkriva Altijana Kadić, specijalist hitne medicine.

Najčešće se još javljaju i suhi učestali kašalj, začepljen nos i upala grla. Infekcija se širi kroz cijeli dišni sustav, tako da može izazvati upale do bronhitisa čak i do upale pluća, koja je najčešća komplikacija gripe.

"Užas, ne mogu se ustati iz kreveta, temperatura me ruši", kaže Martina. Dok jedni boluju, drugi itekako znaju kako poraditi na imunitetu.

"Sa domaćom hranom, dosta češnjaka, čaja i limuna", ističe Marta. I ne zaboravite - gripu treba odležati. U prosjeku traje od 7 do 10 dana.

Što se tiče cjepljenje, prednost imaju najrizičnije skupine, odnosno oni kod kojih potencijalno može doći do većih komplikacija, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici i trudnice.

Kod gripe je naravno bitno imati i jak imunitet. Odabirom pravih namirnica svakako ga možemo ojačati.

Nutricionistica Diana Gluhak Spajić otkrila je koju hranu trebamo jesti kako bi ojačali imunitet?

"Svaki dan ujutro treba pojesti jedan brazilski oraščić, svaki drugi dan treba pojesti naveče češnjak, dva puta tjedno zeleno lisnato povrće i ribu i jedan put tjedno kokošju juhu", kaže nutricionistica.

Ljudi često znaju tek kad osjete neke simptome piti čajeve, jesti limune, ali zapravo organizam treba konstantno čuvati, no Gluhak Spajić napominje kako je priča o zdravoj prehrani kontiunuirana.

"Trebamo zdravo i uravnotožene jesti, kako bi mogli reći da imamo te mišiće koji će nas obraniti".

Današnji način života ne ide u prilog zdravoj prehrani u našim životima, a nutricionistica ističe kako i istraživanja pokazuju da smo pri vrhu po pretilosti.

"Veliki problem imamo u prehrani u vrtićima i osnovnim školama, jer tu se postavljaju temelji. Kasnije je jako teško mijenjati prehrambene navike", upozorava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr