Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenja liječnika

Gripa je ove godine jača i dulja! Provjerili smo kakva je situacija s cjepivom i gdje je gripa uzela najviše maha

Cijepljenje/Ilustracija
Cijepljenje/Ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Cijepljenje/Ilustracija Cijepljenje/Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Gripa/Ilustracija Gripa/Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnička ordinacija/Ilustracija Galerija 1/3 >>
Opasnost nam prijeti od gripe, koja je ove godine ranije pokucala na vrata i mogla bi dulje trajati. Provjerili smo kakva je situacija s cjepivom i gdje je gripa uzela najviše maha.

U aktualnoj sezoni, od gripe je do sada oboljelo 638 osoba. Taj broj u blagom je porastu, a najviše su na meti djeca predškolske dobi. "To je i očekivano, s obzirom da oni nisu preboljeli ni prethodnu sezonu pa nemaju imunitet na ove tipove virusa", napominje Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

Nešto veći broj oboljelih je iz kontinenatalnog središnjeg dijela Hrvatske. Najveći broj oboljelih je iz Zagreba.

Oni koji se nisu cijepili, još stignu, ali samo kupnjom cjepiva u ljekarni. "S napomenom da je učinkovitost nešto možda slabija s obzirom da je sezona gripe već počela", upozorava Nemeth Blažić.

Čaj, voće, vitamini - svatko na svoj način u borbi protiv gripe."Topla voda s limunom. To je to uglavnom", napominje Hrvoje iz Zagreba. To, ga, kaže svake godine liječi od gripe.

"Nastojimo se što zdravije hraniti, voće, povrće i tako, boraviti na svježem zraku i nadati se da se neće uhvatiti gripa", kaže Branka iz Zagreba. Liječnici upozoravaju, visoka temperatura ne znači da se odmah treba trčati u bolnicu.

"Nakon dva do tri dana visoke temperature ili pojave simptoma kao što su lose opće osjećanje, nedostatak zraka, onda neka se tek jave doktoru", kaže Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević. Promjene vremena ljudima ne idu na ruku, jer se gripa lakše širi.

Marka iz Požege kaže kako je ponekad zbog ovakovog vremena bole kosti, iako joj je bolje avakvo vrijeme nego poledica. "Mislim da je bolje dijete izvesti van, da se privikne, nego ga držati u toplom, onda bolest dođe", napominje Zvonko iz Požege.

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače, a kraj se još ne zna, možda do Uskrsa, a možda i dulje ove sezone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene