Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje prvašića, manje škola

Sve praznije učionice diljem Hrvatske: "Upisali smo samo jedno dijete u prvi razred"

Aktualno Galerija Učenici - 2 Učenici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Učenici - 1 Učenici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Učenici - 3 Učenici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učenici - 4 Galerija 1/4 >>
Potresena Banovina, plodna Slavonija, lijepa Dalmacija – tako je nebitno jer svima iz godine u godinu pada broj školaraca. Smanjuje se i broj prvašića, ali i škola.

Benjamin ide u jednu od 10 najmanjih škola u Hrvatskoj. U razredu ih je troje.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle

"U školi mi je jako dobro zato što se svi lijepo družim. I viši i niži razredi, i nije mi žao što nas je tako malo", kaže Benjamin Tuškan iz Karlobaga.

Nije žao ni roditeljima.

Nenad Tuškan kaže: "Svakako tu vlada obiteljska atmosfera između učitelja i učenika. Svaki učitelj ima dovoljno vremena posvetiti svakom djetetu pojedinačno, a mane zasada nisu utvrđene."

Mana je što svake godine broj učenika pada.

Ravnateljica Osnovne škole Karlobag, Ana-Maria Devčić je rekla: "U ovoj školskoj godini ćemo imati 28 učenika, u prošloj smo imali 38 učenika. Nažalost, upisali smo samo jedno dijete u prvi razred, i ovo je prvi put da se to dogodilo. Nadam se da se to neće nastaviti tako."

Pročitajte i ovo Luka Bogojević i Martina Bolšec Oblak ISPRAVLJENA VELIKA SRAMOTA Vukovarska škola zvana čežnja: Dnevnik Nove TV godinama je pratio ovu priču, konačno su stigle dobre vijesti!

Pročitajte i ovo Školski pribor - 3 UDAR NA DŽEP RODITELJA Nova školska godina: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

Prema privremenim procjenama prve će razrede pohađati nešto manje od 36 tisuća učenika što je za tisuću manje u odnosu na prošlu školsku godinu, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Nikad manji broj ni u srcu potresa. Upisano je 27 prvašića u petrinjsku osnovnu školu, najmanje u njezinoj višestoljetoj povijesti.

"Mi smo izgubili 90 učenika tu potresnu godinu što je dosta veliki broj. Imali smo 450 imali prije potresa a sljedeću školsku godinu 355", rekao je ravnatelj Prve osnove škole u Petrinji Robert Groza.

Nije kriv samo potres

I prije je zvonilo na uzbunu. Svake godine gubi se jedan razredni odjel. Gube se klupe i u Slavoniji. U maloj općini Drenje razloga za pjesmu imaju tek ptičice.

Ravnatelj Osnovne škole Drenje, Darko Čota kaže: "Unazad 10 godina broj učenika pao je na 100. 2010 imali smo 276 učenika, a ove godine 169. Jedina dobra vijest je da stagniramo s brojem učenika unazad dvije, tri godine."

Dobra vijest nije da ove godine vrata zatvara 13 područnih škola jer se nije upisao niti jedan školarac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene