U školske klupe nikad nije sjelo manje učenika nego ove godine! Ministarstvo znanosti objavilo je podatke o novoj školskoj godini.

Galerija


Prije osam godina imali smo 509.209 učenika u osnovnim i srednjim školama. U novu školsku godinu zakoračili smo s njih 455.819. Odnosno, u školama smo izgubili grad veličine Karlovca! 53.390 učenika manje u samo osam godina.

Gotove sve hrvatske županije bilježe pad broja učenika. Aposlutni rekorderi su slavonska područja. Najviše su se klupe ispraznile u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj županiji. Možemo reći da su ove županije izgubile svakog četvrtog učenika.

Jedine dvije županije sa zaista blagim rastom broja učenika su Istarska i Grad Zagreb. Da nam demografska slika blijedi, vidi se i po broju prvašića upisanih ove godine - upisano ih je 430 manje, gotovo 25 razreda manje nego prošle godine!

Nije stanje zabrinjavajuće samo u prvim razredima, smanjio se i prosječan broj učenika u razredu. Prije osam godina imali smo ih 19, a ove godine 17. To je državni prosjek, ali u Lici u učionicama sjedi 12 učenika, a u Zagrebu 20, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak.

Nastavlja se prosvjed ispred škole u Krapinskim Toplicama Kraj drame u Krapinskim Toplicama: Dječak na nastavi. Odvjetnik tvrdi da je dogovoren poseban tretman, ravnatelj otkrio što to točno znači

Zaštitari ispred OŠ Krapinske Toplice - 17 Jesu li hrvatske škole postale mjesta opasnog življenja? ''Čitav državni vrh nije u stanju riješiti jedan slučaj''

U osam godina čak 73 škole zatvorile su svoja vrata. Iako nikad nismo imali manje učenika, zanimljivo je da i dalje imamo škole koje zbog manjka prostora rade u dvije ili čak tri smjene. 1492 škole su u jednoj smjeni, 840 u dvije, a njih 11 već godinama radi u tri smjene. S obzirom na to da Ministarstvo obrazovanja ima plan uvesti cjelodnevnu nastavu - očito je, bit će tu puno posla.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju