Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj oboljelih

U dijelu Hrvatske eksplodiralo oboljenje od hripavca: Zaraženih ima u svim dobnim skupinama

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ronalda Gorsic/Cropix
U Primorsko-goranskoj županiji potvrđen je velik broj ljudi zaraženih hripavcem.

Na području Primorsko-goranske županije (PGŽ) potvrđena su 103 oboljela od hripavca, većinom djeca u dobi od 10 do 14 godina, izvijestila je u utorak epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Andrea Petaros Šuran.

Uz djecu, oboljelih ima u svim dobnim skupinama, od dojenčadi do starijih osoba, rekla je Petaros Šuran.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na obljetnici HRZ-a - 1 Važnost vlastitog naoružanja Milanović na obljetnici osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: "Stojite na ramenima titana koji su prije 30 godina kretali iz nemogućega i ginuli"

Nastavni zavod poziva roditelje djece koja nisu cijepljena svim propisanim dozama na cijepljenje protiv hripavca, a cijepljenje se preporučuje i trudnicama od 16. tjedna trudnoće nadalje.

Dosad se protiv hripavca cijepilo 66 trudnica, cijepljenje se preporučuje i ukućanima dojenčadi, a njih je dosad cijepljeno 15.

Usporedno i dalje traje epidemija koronavirusa, zasad je 20 do 30 posto testiranih osoba pozitivno, pa se nastavlja i cijepljenje protiv te bolesti.

Potvrđeno je samo 13 slučajeva gripe u županiji, a povećanje broja oboljelih očekuje se tijekom siječnja.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Motovuna Prevezen u bolnicu Kaos u Istri: Vozio kamion unatoč znaku zabrane pa se više puta prevrnuo

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak kaže da je kod zgrade Nastavnog zavoda otvoren vanjski punkt za testiranje na hripavac i druge respiratorne bolesti, a radit će svaki dan od 7 do 19 sati.

Dnevno se prikuplja i obrađuje oko 20 uzoraka za PCR detekciju hripavca i 40-ak uzoraka za COVID. Ako se poveća interes za testiranje, pojačat će se kapaciteti, najavio je Linšak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oboje su mrtvi VIDEO Srušio se avion u kojem su bili dijete i muškarac: Udario u dalekovod i zapalio se

Ujedno je izvijestio da je uvedena obveza nošenja zaštitne maske u Nastavnom zavodu za korisnike i sve zaposlenike koji su u kontaktu s pacijentima kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraznih bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene