Obavijesti Video Pretražite Navigacija
banožić obišao radove

U ožujku završetak parkirnog, do kraja godine i servisnog hangara za "Black Hawk"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja ožujka treba biti završen parkirni hangar za helikoptere Black Hawk na letjelištu Lučko te do kraja godine radioničko-servisni hangar, a ministar obrane Banožić u petak je nakon obilaska radova izrazio zadovoljstvo njihovom dinamikom, iako su probijeni prvotni rokovi.

Investicija je ukupno vrijedna nešto manje od 11,7 milijuna eura, izvoditelj radova je tvrtka "Graditelj svratišta", a ukupna površina obaju hangara je 4.400 metara četvornih, uz još nešto manje od 6.900 metara četvornih stajanke za helikoptere, njih ukupno osam.

Kod parkirnog hangara potrebno je još ugraditi samo velikoformatna vrata, a kod gotovo dvostrukog većeg, radioničkog hangara, u tijeku su zemljani radovi.

Zadovoljan sam kako se izvršavaju radovi, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, a na pitanje novinara da li se moglo brže, odgovorio je kako to, s obzirom na okolnosti, nije bilo moguće.

Samu dinamiku izgradnje uvjetovala je pandemija koronavirusa, odnosno problemi u nabavi građevinskog i ostalog materijala, naveo je. Također utjecalo je i ponavljanje javnog natječaja "s obzirom na jedan zahtjev koji se odnosio na plaćanje predujma, a koji tada nije bio dio natječaja", dodao je.

"To je oduzelo vrijeme, ali na svu sreću potpisan je ugovor, radovi idu unatoč svim izazovima i vjerujem da će biti završeni u roku", rekao je Banožić.

Parkirni je hangar za helikoptere Black Hawk, primjerice, prvotno trebao biti gotov u prosincu prošle godine, no sve kasni zbog toga što još nisu stigla vrata nakon kojih slijede radovi na završnom uređenju.

"Izazova u građevini uvijek ima, a pogotovo u ovom trenutku, kad su poremećeni distribucijski lanci sirovina i ostalog", dodao je Banožić.

Novinari su ministra obrane pitali očekuje li da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Republike Zoran Milanović imati razumijevanja za kašnjenje, s obzirom na to da je u više navrata oštro kritizirao kako se vodio cijeli posao izgradnje hangara za ove helikoptere.

Banožić je odgovorio kako smisao Milanovićevih izjava "nije da se poboljša sustav Hrvatske vojske, nego baš suprotno, da se u javnosti prikaže nesposobnim". "Nikad nisam htio sudjelovati u takvim raspravama, pa neću ni sada", naglasio je ministar obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO IH IMAMO ČETIRI FOTO U Hrvatsku stigla još dva američka Black Hawk helikoptera, Banožić ih preuzeo pa opleo po Milanoviću

I ovdje jasno pokazujemo da radimo i radit ćemo i dalje, stvarati planove koji neće završiti u jednom mandatu, nego će biti i za buduće ministre koji dođu, dodao je Banožić te istaknuo da će se i dalje nastaviti s ulaganjima u Hrvatsku vojsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kao pored turskog groblja VIDEO Neću se više igrati s tobom: Pogledajte kako su Milanović i Banožić ignorirali jedan drugog, potez je za anale

Hangar u Lučkom prvi je novi hangar u posljednjih 30 godina, jer se uvijek obnavljalo postojeće i nije se ulagalo u novu infrastrukturu, naveo je, uz ostalo, ministar. Zadovoljstvo napravljenim, odnosno time kako će ubuduće izgledati prostor u Lučkom, izrazio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanec.

Istaknuo je da su uz to i renovirani te adaptirani postojeći objekti (skladište pričuvnih dijelova, za smještaj i rad djelatnika te objekt za sredstva potpore letenja).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene