U Osijeku počinje zaprašivanje krvopija s kojim se stanovnici godinama bore. Prvo ovogodišnje tretiranje komaraca počinje 5. lipnja.

Galerija Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama 2019. godine (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Zaprašivanje protiv komaraca - 3 +0 Najezda komaraca u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr)

Prvo ovogodišnje tretiranje krvopija, koji stanovnicima zadaju glavobolje već godinama, u Osijeku počinje danas, 5. lipnja.

Temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek će provesti adulticidne tretmane odraslih komaraca sa zemlje i iz zraka na sjevernom zelenom pojasu i sjeverno-istočnom dijelu grada.

Aviotretman će se provesti na području od Sarvaša do Podravlja na površini 1300 hektara, a istovremeno će se zaprašivati i sa zemlje na području Sarvaša, Nemetina, Vinogradske ulice, Podravlja, Tvrđavice, Tvrđe, Donjeg grada i Juga 2. Odradit će se i ručni tretman sa zemlje na teže pristupačnom terenu uz Vinogradsku ulicu.

Komarac, ilustracija Protiv najezde komaraca u Slavoniji borit će se svjetlećim panoima: "Oponašat će ljudski dah i miris, privući ih u klopku i zarobiti"

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektara, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini od 270 hektara. Na to je sve utrošeno ukupno 446.715, priopćeno je iz Grada.

Gradska je vlast objavila i upute što bi građani trebali činiti kako bi se smanjilo razmnožavanje komaraca.

Što mogu učiniti građani?

Potrebno je redovito uklanjati otpad i predmete u kojima se nakuplja vod, a treba i spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste. Vaze za cvijeće valja ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, a spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama.

Začepljene krovne i podne žljebove te sifone treba očistiti kako se u njima ne bi nakupljala voda te je potrebno jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće.

Zaprašivanje protiv komaraca - 1 Osijek zaprašivanje komaraca plaća znatno više od Vukovara: "Svejedno nas grizu, samo skuplje"

Važno je i održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom te spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima, održavati sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda, kao i gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama. Predlaže se i da se tende i cerade koristi na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima. U vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, a one koje su na otvorenom natkriti.

Iz Grada otkrivaju i da je ove godine osigurano 3,1 milijun kuna za tretmane suzbijanja komaraca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju