Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ometaju svakodnevne aktivnosti

Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno"

Aktualno Galerija Komarci - 2 Komarci - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Komarci - 1 Komarci - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zaprašivanje protiv komaraca - 1 Galerija 1/4 >>
Krenula je velika akcija zaprašivanja komaraca diljem Hrvatske. Večeras se tretiraju u Osijeku, u petak će u Zagrebu.

Osječka borba protiv komaraca u punom je zamahu. Samo na šumskom području Sarvaša u klopke je upalo više od 30 000 komaraca, pa će se na osječkom području u 24 sata tretirati svi dijelovi grada i šire područje jer nakon poplava komarce je teško izbjeći.

Pročitajte i ovo Klima uređaj - 3 Padali su rekordi "Klima nam znatno pomaže": Stručnjak otkriva koju grešku ovih vrućih dana većina ljudi često radi

"Oko centra je izdrživo, ali izvan centra grada tamo prema zoološkom i prema zaraslom dijelu je neizdrživo, to je sve strašno", rekla je Tamara iz Osijeka. Neizdrživo je i u dijelovima Zagreba, pa komarci muče i Zagrepčane ali i turiste. "U Njemačkoj nije toliko loše stanje kao tu", poručila je turistica iz Njemačke.

Pročitajte i ovo Piljenje ograde u Dubrovniku - 3 Građani u akciji Ispilio ogradu luksuzne vile: "Nismo se orijentirali na cijelu ogradu, koje ima više od 100 metara, nego na 130 cm jer smeta na prolazu do mora"

U Zagrebu će se u petak rano ujutro tretirati područje oko Jaruna.

"Trenutno raste broj komaraca kao posljedica ovog zadnjeg vodenog vala i poplava koje su bile, čim se poveća količna oborina i vodsotaja uvijek se povećava i broj komaraca", izjavio je Branimir Hackenberger s odjela za Biologiju na Sveučilištu JJS Osijek. 

Iako su u Hrvatskoj najčešće tek dosadne krvopije, komarci u svijetu slove za jedne od najsmrtonsnijih životinja. Kod nas je nedavno zabilježen uvezen slučaj malarije, no prenose komarci i druge bolesti - dengu, čikungunju, zika virus, groznicu zapadnog Nila i žutu groznicu. 

Pročitajte i ovo Splitska bolnica - 3 raste broj zaraženih Predstojnica klinike u kojoj su zabranjeni posjeti zbog korone: "Od početka kolovoza primjećujemo jedan blagi trend porasta broja oboljelih"

"U RH imamo domaću vrstu komaraca, komarci kulex koji prenose groznicu zapadnog nila, a najdominatnija vrsta posljednjih destljeća su postale invazivne vrste komaraca to su azijski tigrasti komarci", objasnila je Iva Pem Novosel, epidemiologinja, HZJZ. U Hrvatskoj se komarci dijele na poplavne i gradske. "Mi smo u očekivanju novih komaraca, korejski, indijski.. očekujemo dolazak novih vrsta postoji ekipa koja se bavi time, skupljaju ih i pitanje je dana mjseca ili godine kada će točno doći", najavio je Hackenberger. Da spriječe nove invazije brojni će gradovi u borbu u idućim danima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 


 

 



 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene