Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padali su rekordi

"Klima nam znatno pomaže": Stručnjak otkriva koju grešku ovih vrućih dana većina ljudi često radi

Aktualno Galerija Danko Blažević Danko Blažević Foto: Dnevnik Nove TV Klima uređaj - 4 Klima uređaj - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Klima uređaj - 3 Klima uređaj - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Klima uređaj - 2 Klima uređaj - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Klima uređaj - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog vrućine klima-uređaji rade na najjače. Trošimo puno struje, ove godine pali su i rekordi. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš izvjestio je koliko se potrošilo u srijedu.

Pročelja zgrada u Hrvatskoj bruje punom parom, jer kad je vani vruće - klima je najbolji spas. Ali i troši struju pa padaju i rekordi. 17. srpnja između 14 i 15 bio je sat u kojem je potrošeno najviše struje u Hrvatskoj od kad postoje mjerenja. Pridonijeli su tome i brojni turisti.

"Imamo klima-uređaj, to nam znatno pomaže", kazao je Rolanos iz Nizozemske.

Vickey iz Velike Britanije kaže kako klimu koristi cijelu noć, "ali na slabije".

I dok je turisti bezbrižno pale, domaći ipak razmišljaju i koliko će ih to hlađenje stajati.

"Rijetko, kad je baš vani 40 onda ju upalim na kratko da ne trošim puno struje", rekao je Fran iz Zagreba reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu.

I Luka kaže da izbjegava klimu zbog troškova.

Serviseri su prebukirani. Od velikih vrućina kvare se svi rashladni uređaji, od klima do hladnjaka i škrinja.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 4 Iz minute u minutu VIDEO Rusija potvrdila smrt Jevgenija Prigožina: Uz njega poginuo i zapovjednik Wagnera Dmitrij Utkin

"Ovo su uvjeti za koje oprema obična nije ni pripremljena i onda se dogodi da i kad je sve u najboljem redu to ne radi u kapacitetu kak bi trebalo raditi", kazao je serviser klima-uređaja Mladen Leš.

Na pitanje reportera koliko puta dnevno mu zazvoni telefon, odgovara: "Do 12 je baterija na 30 posto".

Potrošnja struje ovisi o energetskoj učinkovitosti klime, no greška koju većina često radi je da klimu tijekom dana previše puta pali i gasi. Naime, klima troši najviše energije kada kreće s radom.

Za prosječnu klimu snage 3,5 kW to je 17 centi na sat za postizanje temperature i 5 centi po satu za održavanje.

"Starije klime su imale puno veću potrošnju. Novije klime su sve štedljive i mogu se koristiti, po meni, bez nekog prevelikog razmišljanja", rekao je Leš.

Želite li uštedjeti, 3 do 5 posto manje energije troši se svakim dodatnim plusom na termostatu, a liječnici ionako savjetuju da razlika unutra i vani ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić - Topić, meteorolog Nove TV Nestabilno ljeto Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić otkriva je li ovo bio vrhunac vrućina i kad stiže promjena: "Prilično će osvježiti"

Goleš se javio uživo iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava gdje je razgovarao s direktorom sektora Dankom Blaževićem.

Reporter je izvijestio kako je ovaj toplinski val po potrošnji bio slabiji. Koliko smo struje danas potrošili, pitao je Blaževića.

"U trenucima najvećeg opterećenja potrošili smo 3114 megavata, međutim, to je još uvijek manje od one rekordne koja je bila 17. srpnja kad je bilo oko 3170 megavata", kazao je direktor.

Dodao je kako su zbog sparne noći iza nas "klime radile cijelu noć".

Blažević kaže kako potrošnja svake godine blago raste tijekom ljeta, jer ima sve više turista i sve više smještaja je opremljeno klima-uređajima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene