Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važna je edukacija'

Nevjerojatan podatak: U modernom ropstvu živi gotovo 30 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ove godine u Hrvatskoj je identificirano 18 žrtava, a postoji mogućnost za još 17 potencijalnih žrtava.

Najčešće je riječ o ženskim, maloljetnim osobama, koje se seksualno iskorištava. No žrtve su i djeca i muškarci. Koriste se kao bijelo roblje, prosjaci ili kućni robovi.

Pročitajte i ovo Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata" Potres u Japanu Otežane akcije spašavanja Novogodišnja katastrofa: Broj umrlih u Japanu približio se troznamenkastom broju

U modernom ropstvu na svijetu živi gotovo 30 milijuna ljudi, prema globalnom indeksu ropstva. Najgora je situacija u Mauritaniji, na Haitiju i u Pakistanu.

'Mislim da je jako važno ljude educirati, posebice mlade djevojke, mlade žene, koje često puta u potrazi za nekakvim poslom znaju upasti u trgovanje ljudima. Mi ćemo se potruditi još više ući u srednje škole, kako bi smo mlade cure još više educirali, o svemu što jest sastavni dio trgovine ljudi, kako bi znale to sve prepoznati na vrijeme', rekla je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade.

>> U romskom naselju pronašli plavokosu djevojčicu, traže se njezini roditelji

Ako i samo jedna osoba završi kao žrtva trgovine ljudima, previše je, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milenka Opačić koja predsjeda nacionalnim odborom za suzbijanje trgovanja ljudima.

Ministrica Opačić sudjelovala je, među ostalima, u programu koji su organizirali ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade i organizacije civilnog društva koje se bave tim problemom.

U programu na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovale su institucije koje se bave suzbijanjem trgovanja ljudima, ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade, ministarstvo unutarnjih poslova, udruga CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te mreža nevladinih udruga PETRA.

Građanima je predstavljen i trominutni film 'Dvije djevojčice' te spot i brošura s podacima o trgovini ljudima, osobito ženama radi seksualnog iskorištavanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene