Sezona na Jadranu još uvijek traje, no turistički djelatnici već razmišljaju o idućoj godini, koja bi mogla biti još izazovnija. Hrvatskim radnicima se od 1. srpnja otvara bogato austrijsko tržište, a nedostatak kvalificirane radne snage u Dalmaciji su počeli rješavati otvaranjem specijaliziranog studija u Makarskoj.

Galerija Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Studij "Hotelijerstvo i gastronomija", koji je Sveučilištu u Splitu otvorilo u Makarskoj, primio je prvu generaciju studenata. Dislocirani studij pokrenut je osluškujući potrebe tržišta kojem nedostaje adekvatnog kadra, a stručnu praksu vodit će mentori iz realnog sektora.

Vezani članci Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, i Lina Dollar Turistički djelatnici optimistični: "Godina pred nama je godina u kojoj će se turizam u potpunosti vratiti" Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 5 Od luksuza do nereda: Provjerili smo kakva je kvaliteta turističke ponude za nadolazeću sezonu

"Na taj način studentima i turističkoj privredi nudimo, već nakon prediplomskog studija, gotovog stručnjaka za čitav niz važnih poslova u hotelijerstvu i gastronomiji", rekao je Ivan Pavić, voditelj studija "Hotelijerstvo i gastronomija".

Brojni su poslovi koje će moći obavljati po dobivanju diplome.

"Nadam se da će nam dio kadra ostati baš tu kao nekakvi potencijalni direktori hrane i pića, voditelji barova i šankova, i da će u tom dijelu, gdje nama fali jako puno ljudi, možda netko postat dio našeg tima", rekla je Marina Josipović, direktorica hotela.

"Svakako su te plaće iz godine u godinu sve veće i veće. I stvarno dosežu nekakav middle management i onako solidna primanja. I to cjelogodišnja, što je izuzetno bitno", dodala je Josipović.

Hrvatski turizam je ove sezone, zahvaljujući povećanim kvotama, spasilo 19 tisuća stranih radnika. Kako uopće zadržati kvalitetan domaći kadar?

"Permanentno usavršavanje, dati mogućnosti djelatniku da se osjeća kompetentnim, da se osjeća da je dio jednoga tima i dati mu mogućnost da on vidi da postoji nekakva mogućnost napredovanja unutar same tvrtke", rekao je Joze Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split Hrvatske gospodarske komore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju