Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI STUDIJ SPLITSKOG SVEUČILIŠTA

Dobra plaća i prilika za napredak: Hoće li iz Makarske stići rješenje za veliki problem hrvatskog turizma?

Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hotelijerstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Sezona na Jadranu još uvijek traje, no turistički djelatnici već razmišljaju o idućoj godini, koja bi mogla biti još izazovnija. Hrvatskim radnicima se od 1. srpnja otvara bogato austrijsko tržište, a nedostatak kvalificirane radne snage u Dalmaciji su počeli rješavati otvaranjem specijaliziranog studija u Makarskoj.

Studij "Hotelijerstvo i gastronomija", koji je Sveučilištu u Splitu otvorilo u Makarskoj, primio je prvu generaciju studenata. Dislocirani studij pokrenut je osluškujući potrebe tržišta kojem nedostaje adekvatnog kadra, a stručnu praksu vodit će mentori iz realnog sektora.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

"Na taj način studentima i turističkoj privredi nudimo, već nakon prediplomskog studija, gotovog stručnjaka za čitav niz važnih poslova u hotelijerstvu i gastronomiji", rekao je Ivan Pavić, voditelj studija "Hotelijerstvo i gastronomija".

Brojni su poslovi koje će moći obavljati po dobivanju diplome.

"Nadam se da će nam dio kadra ostati baš tu kao nekakvi potencijalni direktori hrane i pića, voditelji barova i šankova, i da će u tom dijelu, gdje nama fali jako puno ljudi, možda netko postat dio našeg tima", rekla je Marina Josipović, direktorica hotela.

"Svakako su te plaće iz godine u godinu sve veće i veće. I stvarno dosežu nekakav middle management i onako solidna primanja. I to cjelogodišnja, što je izuzetno bitno", dodala je Josipović.

Hrvatski turizam je ove sezone, zahvaljujući povećanim kvotama, spasilo 19 tisuća stranih radnika. Kako uopće zadržati kvalitetan domaći kadar?

"Permanentno usavršavanje, dati mogućnosti djelatniku da se osjeća kompetentnim, da se osjeća da je dio jednoga tima i dati mu mogućnost da on vidi da postoji nekakva mogućnost napredovanja unutar same tvrtke", rekao je Joze Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split Hrvatske gospodarske komore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene