Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnik istarske općine Kršan Josip Kontuš izjavio je danas kako vjeruje da će se i ostale općine na Labinštini priključiti zahtjevu općine Kršan za zatvaranjem tvornice kamene vune "Rockwool" u Pićanu.


Naime, općinsko vijeće Kršana na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici, održanoj u nazočnosti članova ekoudruge "Naša zemlja", jednoglasno je donijelo zaključak kojim se utvrđuje "da je Rockwoolov pogon u Potpićanu ekološki neprihvatljiv u ovom okruženju te se od svih nadležnih institucija traži da se proizvodnja trajno obustavi a pogon demontira".

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Dali im dva dana za prilagodbu: Zatvaranje omiške "žile kucavice" odgođeno za subotu Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Glas poduzetnika kreće u borbu s Vladom, najavili i prosvjed: ''Ako ima za sve drugo, zašto ne bi bilo za one koje ovu državu hrane''

"Općina Kršan prva je jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji koja je općinskom odlukom zatražila zatvaranje tvornice kamene vune "Rockwool" te se nadam kako će našu odluku poduprijeti i ostale općine na Labinštini", kazao je načelnik Kršana Josip Kontuš.

On smatra da je izgradnjom ove tvornice "izigrano povjerenje ove, ali i drugih općina na Labinštini".

Inače, vijećnicima općine Kršan članovi ekoudruge "Naša zemlja" detaljno su iznijeli kronologiju, kako su istaknuli, "zabluda i obmana koje su prethodile dolasku tvornice kamene vune u Potpićan, uključujući i one sadržane u nedostatnoj Studiji o zaštiti okoliša". 

Uz pogubno zagađenje zraka, posebno su zabrinjavajućim ocijenili "nedvojbeno zagađivanje podzemnih izvora pitke vode i predloženi način zbrinjavanja otpadnih sirovina".

Tom je prigodom Irida Vidaković u ime udruge "Naša zemlja" pozvala političare koji su doveli, kako je rekla, "čudovište zvano Rockwool u Istru" da priznaju svoje zablude.