Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave u Hrvatskoj

VELIKA GALERIJA Oštećen je nasip: Uvedene izvanredne mjere obrane od poplava

Vodostaj Dobre danas opada. U Ogulinu je poplavljeno 20-ak kuća. Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Stanje se smiruje nakon što je kiša u većini zemje prestala padati.

 

 

  • Hitne službe i dalje na terenu pomažu popljavljenim područjima
  • U Ogulinu je poplavljeno 20-ak kuća
  • Stanje u gornjem toku Kupe se popravlja

Tijek događaja pratite iz minute u minutu. 

21:40 Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku i mogućnosti izlijevanja ribnjaka kod Marijinog sela u rijeku Ilovu.

Kako je objavljeno na Twitteru, nema opasnosti od plavljenja naselja i infrastrukture.

 

 

16:06 "Izlivena Dobra se udomaćila i odlučila u svojoj maniri na lagani povratak u korito", objavio je Radio Ogulin na svojoj Facebook stranici.

16:04 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je na Twitteru kako je oprema Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za pomoć u obrani od poplave stigla u općinu Kamanje.

16:00 Državni hidrometeorološki zavod objavio je na Twitteru kako nas u novom tjednu očekuje djelomice sunčano vrijeme uz svježa jutra i buru na Jadranu. 

15:50 U idućih tjedan dana ne očekuju se veće količine oborina, zbog čega će pasti vodostaji rijeka, a već sutra bi trebao značajnije pasti vodostaj Kupe u Karlovcu te se stabilizirati stanje na terenu, objavile su nedjelju Hrvatske vode.

Vodostaj Kupe u Karlovcu stagnira, premda je nešto viši od očekivanog zbog kiša na slivu Korane i Mrežnice, koje su podignule Kupu za 30 centimetara, navode iz Hrvatskih voda. Značajnije opadanje vodostaja na tom području očekuje se sutra kao i ukidanje izvanrednih, a zatim redovnih mjera obrane od poplava.

Vodostaj rijeke Kupe na postajama Hrvatsko i Selo Kupa opao je za više od dva metra, zbog čega su ukinute mjere obrane od poplava, a za promet je otvorena županijska cesta Brod na Kupi–Hrvatsko.

Od subote navečer vodostaj rijeke Dobre pao je za više od jednog metra, a tijekom večernjih sati trebalo bi doći do normalizacije prometa u Ogulinu.

S druge strane, u blagom su porastu vodostaji rijeke Save, ali neće dosegnuti razine za uspostavu bilo kakvih mjera obrane od poplava, prognoziraju u Hrvatskim vodama.

Kako u slučaju naglog porasta vodostaja Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska, i dalje se poduzimaju sve potrebne mjere na području Sisačko-moslavačke županije.

11:43 Stanja na poplavljenom području u gornjem toku Kupe se popravlja.

Vatrogasci JVP-a Delnice nisu morali intervenirati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno. Crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je stanje bolje nego jučer.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s iznimnom količinom oborina, i protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorskom kotaru. Tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50.

11:40 U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru civilne zaštite.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da je prrma procjeni najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

"Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote", kazao je.

Ozalj i okolica: do poplavljenih sela može se, ali u visokim čizmama

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera civilne zaštite Stjepana Basara.

Danas se, kaže, do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.

11:18 U Stožeru civilne zaštite Grada Karlovca u nedjelju ujutro je održan sastanak o stanju na terenu.

"Tijekom noći zabilježen je veliki porast vodostaja rijeke Kupe iznad predviđenih 750 centimetara. Sve službe su na terenu, na snazi su izvanredne mjere za rijeku Kupu s posebnim naglaskom na naselje Brodarci, priopćili su iz Stožera te dodali da su vatrogasne snage na raspolaganju mještanima svih naselja uz Kupu.

Ophodarska služba prati stanje prometnica na terenu te su dodatno zatvorene za promet nerazvrstane ceste; Brodarci NC 314700-002, Brođani NC 007-001, Donje Mekušje NC314900-003, Gradac NC314900-001, Mekušje-Kamensko.

Svi građani koji imaju potrebu za dodatnim intervencijama mogu se javiti na email: stozer.cz@karlovac.hr ili broj mobitela 099 5284 728.

Brojne intervencije vatrogasaca: sanacije krovišta, ispumpavanja...

11:16 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata odrađeno je 65 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.
I na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena, priopćili su u nedjeju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Radi se o intervencijama uklanjanja stabala, sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Zabilježeno je 12 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 158 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa  sedamvatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.

Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.
I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.

Ravnateljstvo civilne zaštite: najkritičnije kod Ozlja

11:15 Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo četrdesetak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

11:00 U Karlovcu je Kupa u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

"Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više", rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Meežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

HAK: Zatvorene ceste

9:35  Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene neke državne, županijske i lokalne ceste, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Pročitajte i ovo Krešimir Košmrlj Rekordne količine kiše Dnevnik Nove TV uživo u Brodu na Kupi: "Dok se rijeka ne vrati natrag, i dalje će biti problem"

Pročitajte i ovo Đurđica Rožić Uživo za Dnevnik Nove TV U Gornjem Pokupju poplavljeno 16 kuća, odsječen jedan dio mjesta: "Sve nas je iznenadilo, ovo je strašno"

Tako su za sav promet zatvorene državne cesta DC42 u Ogulinu; DC228 na dionicama Jurovski Brod-Kamanje te Mahićno-Ozalj; DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja te županijske ceste ŽC3140 u mjestu Brihovo; ŽC3297 u mjestu Podbrežje;  ŽC3143 Trg-Polje Ozaljsko. Zatvorena je i lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac; LC34028 u mjestu Jaškovo; LC34011 u mjestu Obrež Vivodinski;  LC 58032 Blaževci-Zapeć te nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: 9308 Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa -Bol-Split, 9811 Dubrovnik-Korčula-Hvar-Bol-Split.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene