Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuća napuhača

Juraj iz mora izvukao živi otrov, svi u čudu, a stručnjak upozorio: "Tri riječi - ona je najsmrtonosnija"

Aktualno Galerija Riba napuhača - 1 Riba napuhača - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riba napuhača - 2 Riba napuhača - 2 Foto: DNEVNIK.hr Riba napuhača - 3 Riba napuhača - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riba napuhača - 4 Galerija 1/4 >>
Srebrnopruga napuhača otrovna je riba koja se ovih dana pojavila kod otoka Pašmana, a na nju je upozorio i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo. Iako jedan gram te ribe može dovesti do smrti, pravilno očišćena, slična fugu riba može biti prava delicija.

Ono što su iskusne ribarske ruke Jurja Juričeva izvukle iz mora u nedjelju ujutro, nitko nije prepoznao.

"Tu je baš bilo puno naroda u Pakoštanima na rivi i svi su dolazili. Gledali su i nitko nije znao reći koja je riba", rekao je Juričev.

"Odmah sam ju stavio van mreže. Nije mi bilo svejedno jer ju nisam nikad vidio. Riba je bila skroz neobična s hrapavom strukturom. Imam sreće što me nije ugrizla i što sam radio sve u rukavicama", ispričao je.

Pročitajte i ovo Marko Bogdanović, direktor ZET-a Ostale su formalnosti Zagrepčani će žičarom konačno na Sljeme? Šef ZET-a otkrio kad bi se to moglo dogoditi, ali i što će biti sa cijenama vožnje

Da je ulovio otrovnu srebrnoprugu napuhaču, otkrili su mu stručnjaci s Instituta za oceanografiju. Ta napuhača sadrži otrov 1250 puta jači od cijanida i izaziva smrt.

"Ja ću to reći u tri riječi: ona je najsmrtonosnija", rekao je Branko Dragičević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo te pojasnio: "Ona u sebi skuplja toksin, u spolnim organima, jetri, ali može se naći u mišićima i kože. To je važno jer rukovanje tom ribom zna biti problematično."

Prije nekoliko godina već je plivala u južnom Jadranu.

"Zadnjih pet godina je nije bilo, a sada se opet pojavila. Teško je pretpostaviti kakav će trend biti dalje, no zasigurno je moguće da se počne pojavljivati u većem broju kako što je primjer u drugim državama Mediterana", rekao je Dragičević.

Pročitajte i ovo Beba Palčić - 2 Primjena idući tjedan Roditelji palčića mogu odahnuti, stigao je spasonosni lijek: "Već je bila panika"

Za nas otrovne fugu ribe predstavljaju opasnost, a u Japanu su slične, fugu ribe delicije. Japanski kuhari pripremaju ih tek nakon položenog ispita.

"Morate točno znati gdje je otrov. Obično je otrov na koži, organima i u krvi. Morate također znati i kako pažljivo ukloniti te dijelove", objasnio je sushi majstor Motohiko Mochizuki reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene