Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve bi se moglo promijeniti

U Jadranu se pojavila nova vrsta ribe, stručnjaci upozoravaju: "More je sve toplije, možemo očekivati promjene"

Aktualno Galerija Nenad Antolović - 1 Nenad Antolović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nenad Antolović - 2 Nenad Antolović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova vrsta ribe u Jadranskom moru Nova vrsta ribe u Jadranskom moru Foto: DNEVNIK.hr +0 Nenad Antolović - 4 Galerija 1/4 >>
U Jadranu je pronađena nova vrsta ribe. Ulovio ju je ribar kod otoka Šipana, a struka upozorava da nije jestiva. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić razgovarala je sa zanstvenikom Dubrovačkog instituta za more.

 Imamo novu vrstu u Jadranskom moru ulovljena je u dubrovačkom akvatoriju pokraj Šipana, a stručnjak je otkrio o čemu se radi. 

"Radi se o Tetragonurus cuvieri, vrsta koja živi u Atlantiku i Pacifiku, zabilježeni su ulovi i nalazi u zapadnom Mediteranu, ovo je prvi zabilježeni nalaz u Jadranu. Ono što je zanimljivo je da nije jestiva, ne znači da je otrovna, ali nije jestiva. Ukoliko se bude češće lovila trebali bi slikati i pitati, generalno sve ribe koje se ulove, a ne znaju što je da pitaju prije nego je konzumiraju", poručio je Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Zoran Milanović - 1 Prepirka s Milanovićem Što se krije iza kupus svađe? Vučiću upućena nova poruka iz Hrvatske: "On ima svoje futoško zelje, ali..."

Postavlja se pitanje zašto imamo sve više novih invazivnih vrsta u Jadranskom moru.

"Zadnji par desetljeća Jadran se zagrijava i dolaze vrste koja preferiraju toplija mora, preko Sueskog kanala i preko Gibraltara. Zadnje vrijeme imamo i lion fish, ribu lav koja je dosta opasna, ima otrovne bodlje, lijepo izgleda. Veliki je problem za lokalno područje, uništava ribe koje tu žive, hrani se njima i na taj način su te nativne vrste u opasnosti da će ih biti sve manje i manje", upozorio je Antolović.

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 3 Ministar bio u obilasku Da bi se smanjile liste čekanja u bolnicama, radi se i nedjeljom, Beroš uvjeren da štrajka neće biti: "Riječ je o nikad viđenom povećanju plaća"

"To je globalni problem, more je sve toplije i toplije, možemo očekivati promjene u ekosustavu, ne samo od riba već i od planktonskih vrsta, što može utjecati na srdele, dolazi do poremećaja. Jadran nije kakav je bio prije 30 godina, u skorijoj budućnosti će se promijeniti, mijenja se, bit će drugačiji", objasnio je stručnjak i dodao da smjer u kojem smo krenuli nije dobar. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene