Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održali pressicu

U ime obitelji predlaže izmjene ZOR-a koje bi regulirale rad nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici udruge U ime obitelji predali su u ponedjeljak Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

Predsjednica udruge Željka Markić izjavila je novinarima ispred Hrvatskog sabora kako je sadašnji ZOR tako loše napravljen da poslodavac može dići plaću radniku za jednu kunu i to bi moglo značiti da ga plaća za rad nedjeljom ili blagdanom.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 RASPRAVA U SABORU Neradna nedjelja: ''Zar obitelj nemaju i konobari, kuhari, zaposleni u turizmu..?'' Ilustracija - 4 NOVI ZOR Vlada predstavila izmjene Zakona o radu: Ovo su ključne novosti

Upozorila je da u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, većinom žena. Također, njih oko 100.000 radi u malotrgovačkim lancima. "Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, osam posto svake nedjelje, a oko 30 posto u ciklusima", kaže Markić.

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor. Pri tome radnik može dati izjavu poslodavcu da želi raditi nedjeljom, pri čemu mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice. "Taj je model prepoznat u EU, to je kombinacija engleskog i austrijskog modela", rekao je.

Paula Jurković, radnica u trgovini koja radi nedjeljom, založila se za neradne nedjelje radi kvalitetnijeg provođenja vremena s obitelji i djecom. "Bilo bi lijepo da država donese zakone koji će nam omogućiti da imamo taj dan za sebe", rekla je.

Na novinarski upit hoće li poslodavci na neki način prisiliti radnike da izjave kako žele raditi nedjeljom, Planinić je odgovorio kako određivanjem najmanje satnice za rad nedjeljom žele demotivirati poslodavce i ujedno motivirati radnike koji žele raditi nedjeljom. No, ako se poslodavci služe prisilom, postoje prekršajne odredbe i kazne koje trebaju biti drakonske, dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene