Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'U ime obitelji' ponovno je uputila pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, podsjetivši ga kako su u lipnju predali zahtjev za raspisivanje referenduma Hrvatskom saboru.


Građanska inicijativa 'U ime obitelji' uputila je pismo predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, podsjetivši ga kako su u lipnju predali zahtjev za raspisivanje referenduma Hrvatskom saboru s referendumskim pitanjem: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?', nakon što je prikupljeno 749.316 potpisa građana odnosno birača Republike Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Šteta je da je Željka Markić tako isključiva Slika nije dostupna 'U ime obitelji' demantira i Karamarka i Josipovića

>> Referendumom protiv referenduma: Smije li se zadirati u temeljna ljudska prava i slobode?

'Potaknuti Vašom nedavnom izjavom u javnosti, u jednom drugom slučaju, da se zalažete za poštivanje Ustava i zakona RH te djelovanje građana Republike Hrvatske kroz sustav, željeli bismo skrenuti pozornost na potrebu Vašeg zalaganja za provedbu neposredne demokracije u referendumskom postupanju Građanske inicijative 'U ime obitelji', kažu iz inicijative.

Inicijativa kaže kako smatraju da su načelo zakonitosti, vladavina prava i demokracija samo ukrasi u govoru mnogih sadašnjih predstavnika javne vlasti, bez želje za stvarnom primjenom te su ponovno pozvali Josipovića da iskaže stav prema svim državnim tijelima i javnosti o potrebi određivanja roka za provjeru potpisa te zatraži vremensko određenje razumnog roka za donošenje odluke o raspisivanju referenduma od strane Hrvatskog sabora.

'Vremensko odgađanje referenduma sigurno održava do sada viđene kontinuirane povrede načela demokracije u ovom slučaju, a poznato je da Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, čija je potpisnica i Republika Hrvatska, predviđa načelo demokracije kao jedno od temeljnih obilježja europskog javnog poretka ustanovljenog Konvencijom', dodaju iz inicijative. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju