Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Osjećam se jako VIP"

Vesele im se turisti, ali i domaći policajci: U Hrvatsku stigla nikad veća pomoć MUP-u iz Europe

Aktualno Galerija Strana policija - 1 Strana policija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strana policija - 2 Strana policija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strana policija - 3 Strana policija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strana policija - 4 Galerija 1/4 >>
Strana policija stigla je u Istru i to kako bi pomagala domaćim policajcima u jeku turističke sezone.

Prvi je radni dan poljskih policajaca. Odmah su naletjeli na grupu sunarodnjaka. Iznenađenje je bilo obostrano.

"Nisu me očekivali, već su me pitali kamo ići, što raditi, ali i ja sam prvi put ovdje. Znam da je ovo sigurna zemlja i jako sigurno mjesto. Očekujem da ću pomagati Poljacima", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar poljski policajac Kamil Marecki.

"Itekako smo iznenađeni. Jako je lijepo što imamo poljske policajce u Hrvatskoj", rekla je turistkinja Jadviga.

I ne samo njih. Istarskim će ulicama, trgovima i plažama hodati policija iz 8 zemalja. Najviše u posljednjih 14 godina, od kada je ovaj projekt sigurne destinacije i krenuo.

"Oni su tu već tradicionalno iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije, Francuske, Poljske, Mađarske i ove godine će se pridružiti kolega iz Nizozemske po prvi puta", pojasnio je Božo Kirin, zamjenik načelnika PU Istarske.

Pročitajte i ovo Ilustracija HOROR NA OTOKU Ispovijest srpske radnice na Krku: "Posao im je išao slabo, pa su rekli da poslužujem u štiklama i ugradim sise, gađali su me pepeljarom..."

"Mi smo u ovom projektu kako bi se Talijani koji su na godišnjem osjećali mirno", kaće talijanski policajac. Ali i kako bi domaća policija lakše komunicirala sa stranim turistima.

"Ako imate kakvih problema i dođete u policiju u Hrvatskoj, tamo smo i mi. Ali Hrvatska je jedna mirna zemlja, tako da... Osjećam se jako VIP", kaže. Iako mirna, ponekad je policija potrebna i na godišnjem.

"Ako se nešto dogodi, naravno možemo zvati hrvatsku policiju, ali ako vidite i njemačkog policajca, lakše je komunicirati i malo je sve poznatije", rekao je Dominik iz Njemačke.

"Sretni su kada imaju nekoga s kim mogu slobodno razgovarati i ne razmišljati kako nešto reći na hrvatskom ili engleskom", priča je Tamara Vasilisa Tita, policajka iz Njemačke. Svi oni u smjeni su s hrvatskim kolegama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Oko ponoći Mladi norveški turist u Splitu pao sa zida: Ima ozljede opasne po život

Pa gdje zapnu jedni, uskaču drugi.

"Uvijek će biti jedan uz nas. Turistima je uvijek draže kad pričaju na svom materinjem jeziku i naravno uvijek im je drago kad im netko iz njihove zemlje može pomoć", dodala je Magdalena Varzić, iz PU Istarske. Samo kažu, nek potrebe za njima bude – što manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene