Dok se svi brinu za spas turističke sezone, u Dubrovniku su iznenađeni iznosom turističke pristojbe. Ona je usred pandemije dvostruko skuplja.

Galerija Turistička pristojba po dubrovački - 4 Turistička pristojba po dubrovački - 7 Turistička pristojba po dubrovački - 6 +4 Turistička pristojba po dubrovački - 5

Ako danas dolazite u Dubrovnik, imajte na umu da će za noćenje u dubrovačkom hotelu svaki gost turističku pristojbu platiti čak 20 kuna, po osobi i po noćenju.

''S obzirom na to da se radi o dizanju u odnosu na prethodnu godinu, situacija je neizvjesna. Ulaz rezervacija je jako spor tako da nije baš ispravno'', kaže Nino Dubretić, vlasnik dubrovačke agencije za rezerviranje smještaja.

Da i nije baš ispravno, tek sad su se sjetili i u dubrovačkoj Turističkoj zajednici, iako je visina pristojbe definirana još 2019. godine.

''TZ je uputio svoj prijedlog Ministarstvu turizma za smanjenje iznosa pristojbe za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost po noćenju: 10,00 kuna po osobi tijekom cijele godine, kao što je to bilo i u 2020.'', poručuju iz TZ-a.

Turizam, ilustracija Počinju pripreme za turističku sezonu: Jedna država provodi brzu kampanju cijepljenja, drugu će turisti moći posjetit već od kraja svibnja

Turistička pristojba u Splitu ove je godine 15, u Zagrebu 12, u Rovinju 10 kuna.

''Smanjenje turističke pristojbe zasigurno je jedna od mjera koja bi pomogla turističkoj industriji u ovo vrijeme pandemije, da olakša situaciju, smanji troškove, stoga smo mišljenja da treba smanjiti turističku pristojbu'', smatra Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

Pristojba je različita po županijama. Turistička vijeća predlažu je županijskim skupštinama, dok država definira najniži i najveći iznos.

Bol na Braču Kako do spasa turističke sezone: Ministarstvo turizma ima novu akciju, hrvatski otoci postaju - COVID free zona

Hotelijeri kažu da dugo upozoravaju gradove i općine da se ne trebaju igrati s visinom pristojbe jer svaka ta kuna bitno utječe na konkurentnost.

''Zaista se ne treba razbacivati brojkama i ta turistička pristojba ako treba rasti, treba rasti primjereno, umjereno, a očito da neke jedinice lokalne samouprave u doba kad su donosile odluku ne samo da nisu mogle predvidjeti krizu nego su jednostavno imale dosta velike apetite koji su se sada pokazali lošima'', kaže Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

Te apetite tek sada želi smanjiti i država. No dok se čeka administracija, izdaju se računi s većim pristojbama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju