Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovnik bilježi izvrsne turističke rezultate. Bolji su nego prošlogodišnji, no još uvijek daleko od onih prije rata. Svjetski turistički biser još uvijek ne koristi svoj maksimum.


Na dubrovačkom području još uvijek je 4 tisuće ležaja u razrušenim hotelima, što godišnje znači gubitak čak 50 milijuna eura. Što je najgore u cijeloj priči, obnova hotela se ne nazire.  'U zlatno doba dubrovačkog turizma, recimo, hotel Belvedere je otvoren 1984.ili 1985., kad je bilo toliko turista. Kada bi se htjeli našaliti, pitali smo 'jeste li puni?', a, neki moji kolege bi rekli, 'Kako puni? Gađamo se gostima', rekao je Lukša Lucijanović, turistički stručnjak.

Vezani članci Rušenje kuće koja je stradala u potresu - 1 Više od godinu dana prošlo je od potresa, a srušena tek druga kuća: ''Mučno. Djeca kao da znaju, kao da si ih s lanca pustio. Oslobode se i viču 'doma!''' Kupanje u moru, ilustracija Na dubrovačkoj plaži do daljnjeg se ne preporučuje kupanje zbog onečišćenja fekalijama

Gađanje gostima sada je već daleka prošlost. Nekada najekskluzivniji dubrovački hotel, Belvedere, danas je ruševina. Nažalost, Belveder nije jedini primjer. Hotel Orlando nekadašnja je perjanica dubrovačkog, odnosno Župskog turizma. Zapošljavao je više od 200 radnika, a bio je pun gotovo 7 mjeseci godišnje.  U odnosu na vrijeme prije, dubrovački hotelski kapaciteti manji su za čak 4 tisuće ležaja. Izgubljen je veliki novac.

'S prosječnom dnevnom potrošnjom turista od oko 100 eura mi procjenjujemo da godišnja razina prihoda od takvih gostiju bi bila od 50 do 60 milijuna eura', rekao je Vladimir Bakić, direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije. Veliki novac, zbog kojeg sve više reagiraju i gradske vlasti. Kažu, ako se hoteli uskoro ne obnove sadašnji vlasnici bi ih mogli izgubiti.
'Treba poduzeti neke druge aktivnosti, a to su vraćanje onom prvobitnom vlasništvu, ali bez ikakve nadoknade', smatra Milan Perić, dubrovački pročelnik za poduzetništvo i turizam.

Ipak, gradske vlasti slučaj hotela Belvedere rješavaju gotovo 10 godina. A pred starim dubrovačkim portom i dalje stoji ruševina. Razlozi zbog kojih hoteli nisu obnovljeni su na primjer jer je isplativost ulaganja u hotele mnogo manja nego prije rata. Danas glavna sezona traje tek 90 dana i gosti u hotelima odsjedaju 3 do 4 dana, dok je nekada ta sezona trajala i do 7 mjeseci, dok su gosti u hotelima odsjedali nerijetko više od dva tjedna. S druge strane, nije nevažna ni činjenica da se gotovo svi razrušeni hoteli nalaza na atraktivnim pozicijama, te njihovi vlasnici možda samo čekaju da cijena zemljišta još više poraste, kako bi i hotel i zemljište mogli rasprodati.