Posljednjih dana u Dalmaciji su se ponovno zaredali napadi vukova na stoku. Iako problem postoji dugi niz godina, brza i konkretna rješenja još se ne naziru. Vukove štiti direktiva Europske unije, s čime se ogorčeni stočari ne mogu pomiriti.

Galerija Vukovi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) +0 Mile Vrkić (Foto: Dnevnik.hr)

Ovna Mile Vrkića iz Vrkića nedavno je napao vuk. "Ugrizao ga je i nije ga htio pustiti dok nisam prišao na 10 metara i na njega bacio štap", rekao je Mile.

Vezani članci Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu" Vukovi (Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL) Stravični prizori samo 20-ak km od splitske Rive: ''Sad se svatko boji poći u šparoge, u puževe, strah je ušao u kosti''

To nije bio prvi put da Milino stado pretrpilo štetu. Prije dva mjeseca vuk mu je usmrtio tri ovce.

Mile Vrkić (Foto: Dnevnik.hr) Mile Vrkić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U obrovačkom kraju, kao i u ostatku Dalmacije, vukovi godinama siju strah i ne može im nitko ništa. Prema europskoj direktivi, strogo su zaštićena vrsta, a kazna za ilegalni odstrel iznosi 40 tisuća kuna.

Dopušteni odstrel u Hrvatskoj se godinama ne provodi jer je broj jedinki vukova pao ispod 200, koliko je predviđeno planom upravljanja. Novi plan tek je u izradi pa problem stočara sigurno neće ubrzo biti riješen. Lovci pak rješenje ne vide u odstrelu.

"Moramo biti inteligentni i donijeti jedan paket mjera. To može biti protjerivanje, sustav kemijske zaštite, hvatanje u kaveze i uspavljivanje i transportiranje na neke druge lokacije", rekao je Roko Pavić iz Lovačkog saveza Zadarske županije.

Mile Vrkić (Foto: Dnevnik.hr) Vukovi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vukovi su samo protekle godine u Hrvatskoj napali više od 1.300 puta i pritom usmrtili više od 2.000 domaćih životinja. Država stočarima, u prosjeku, na godinu isplati oko milijun i pol kuna odštete. Da bi odštetu dobio, stočar mora prikladno čuvati stado. Prema propisima, to znači da mora imati psa i ogradu visoku barem 1,8 metara.

"Gdje ću ja dizati ogradu? Ne mogu ograditi i njih držati u žici", rekao je Mile Vrkić.

Mile od države za usmrćenu ovcu dobiva 600 kuna. Da usmrti vuka, državi bi morao platiti gotovo 70 puta više.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju