Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje u Brezovici

Na obilježavanje Dana antifašističke borbe stigli Milanović, Mesić, Josipović... Grabar-Kitarović nije poslala ni izaslanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan antifašističke borbe danas se tradicionalno obilježava u šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

U Brezovicu su, među ostalim, stigli bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i Zoran Milanović, koji je u ponedjeljak objavio da će biti kandidat SDP-a na predstojećim predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ikić Baniček u Brezovici "Visoki prekršajni sud, neki članovi Vlade i neke udruge koje vole hodati trebale bi na popravni iz poznavanja vrijednosti koje su izgradile Hrvatsku" Slika nije dostupna Je li je Savez poslao Pomutnja uoči proslave Dana antifašističke borbe: Gdje je nestala Jandrokovićeva pozivnica?

Na obilježavanje je, u ime Vlade, stigao i Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, kojeg su novinari pitali je li i premijer Andrej Plenković trebao biti ondje. "To prebrojavanje tko je došao tko nije, nema smisla. Ja dolazim u ime institucije, premijera i Vlade RH", rekao je Bošnjaković.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) novinarima je rekao da ne misli da su stigli svi koji su trebali biti na obilježavanju Dana antifašističke borbe. "Međutim, ovdje su oni koji su htjeli i mogli biti. Oni koji nisu vjerojatno imaju svoje razloge", rekao je Habulin.

Na pitanje novinara hoće li se ispričati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji tvrdi da nije dobio poziv za obilježavanje u šumi Brezovica. "Nemam što reći, mi smo uputili poziv", rekao je Habulin. 

Jandrokovićeve isprike iste kao one dječje o psu koji je pojeo zadaću

Pojasnio je da su pozive svima slali još prije desetak dana, a predsjedniku Sabora su ga ponovo slali u petak, nakon što su čuli da ga nije dobio. "Jučer smo uputili tri maila u kojem smo tražili da nam se javi dolazi li izaslanik i tko je to. Šefica protokola je u 12:30 rekla da još uvijek nemaju izaslanika. Negdje iza 13 sati je rečeno da predsjednik Hrvatskog sabora nije primio poziv", rekao je Habulin. 

Na pitanje je li mu drago što je došao Milanović, Habulin je rekao da mu je drago što su došli svi koji su tu htjeli biti. "Zoran Milanović je dobrodošao kao i svi ostali", rekao je Habulin.

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, kaže da su isprike Jandrokovića da nije dobio poziv iste kao kad dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da ju je pojeo pas.

"Što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i slično", rekla je Ikić Baniček, dodajući da vjeruje da će građani na sljedećim izborima znati prepoznati "snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućim fašizmu".

Milanović: Ovdje su bili naši dečki i cure

Milanović je rekao da je deseti put na obilježvanju u Brezovici. "Naši dečki i cure bili su ovdje 1941., i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život", rekao je Milanović.

Komentirajući izostanak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, iz čijeg ureda u Brezovicu nije stigao ni izaslanik, Milanović je rekao da ona ni ranije nije dolazila u Brezovicu. Nakon što su ga novinari upozorili da su 2015. bili zajedno u Brezovici, Milanović je rekao da ne zna zašto sada nije došla.

Predsjednica u Istri, u Brezovici nema ni izaslanika

Grabar-Kitarović je povodom Dana antifašističke borbe objavila čestitku, a počast žrtvama odala je u - Istri, u Maloj Gajani kod Vodnjana, na mjestu nacističkog pokolja iz 1944. godine. Iz njenog Ureda poručuju da Ante Deur, njen savjetnik za branitelje, nije ni trebao ići u Brezovicu, već na Jazovku. 

Predsjedničin izaslanik trebao je biti Matija Posavec, međimurski župan, no kažu da se on u petak ispričao, pa u Brezovici Kolinda Grabar-Kitarović nema izaslanika.

Što obilježavamo 22. lipnja?

Taj dan posvećen je sjećanju na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. koji je ujedno bio i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi. Njezino je osnivanje označilo i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

Premijer Andrej Plenković uputio je u petak čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u ime hrvatske Vlade i u svoje osobno ime te je istaknuo da su hrvatski antifašisti dali doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe.

"Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava", dodao je.

Čestitku je u ime Hrvatskog sabora uputio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković: "Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. Vrijednosti tog hrvatskoga doprinosa ugrađene su u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor donio je 2005. godine Deklaraciju o antifašizmu", napisao je. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene