Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za Europarlament

U BiH za hrvatske zastupnike u EP glasovalo 2.785 birača, u Vojvodini 124

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini je na izbore za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu u nedjelju izašlo 2.785 hrvatskih državljana s prebivalištem u toj zemlji, dok su na izbore u Vojvodini izašla 124 hrvatska državljana.

Brojke iz Bosne i Hercegovine potvrdio je nakon zatvaranja biračkih mjesta Pero Bilušić, prvi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinator za provedbu izbora na teritoriju BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

U toj su zemlji hrvatski državljani mogli glasovati na deset biračkih mjesta od kojih je šest bilo u Mostaru a tamo je i glasovalo najviše birača, njih 1.866. Samo glasovanje proteklo je bez poteškoća i sva su glasačka mjesta zatvorena u 19 sati.

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj

Na izborima za europarlamentarce u travnju 2013. u BiH je odaziv birača bio nešto manji nego ove godine i tada su pravo glasa iskoristila 2.434 birača. Na izbore za hrvatske zastupnike u EU parlamentu u Vojvodini izašla su 124 hrvatska državljanina s tamošnjim prebivalištem čije glasovanje ničim nije bilo ometeno, priopćeno je Hini u Generalnom konzulatu RH u Subotici poslije zatvaranja birališta.

Na broj evidentiranih birača utjecao je i nestanak struje u Generalnom konzulatu, zbog čega dvadesetak ljudi nije moglo iskoristiti svoje biračko pravo. Generalni konzul Dragan Đurić ranije je za Radio televiziju Vojvodine izjavio kako je interes za ove izbore bio nešto slabiji u odnosu na prethodne, prije godinu dana, te da je glasovanje proteklo bez ozbiljnijih problema.

Među glasačima bio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić koji je izjavio da sudjeluje na svim izborima u Hrvatskoj, što drži važnim i za sve druge vojvođanske Hrvate, zbog toga što budućnost Hrvate utječe i na njihove živote.

Za razliku od izbora organiziranih prethodnih godina u blizini biračkoga mjesta u Generalnom konzulatu nije bilo vidljivo pojačano prisustvo policije. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene