Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ironično

''Ako se nešto i dogodi... bit će premijer Pernar, neće Plenković''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima, točno u podne, počeo je sastanak vladajuće koalicije, a sve nakon slučaja Darka MIlinovića i činjenice da premijer Plenković možda ostane bez njegove podrške u Saboru i tako spadne na 76 ruku, odnosno na iznimno tanku saborsku većinu, koja će mu dodatno zakomlicirati vruću političku jesen i najavljene reforme.

"U ovom trenutku koalicija je stabilna i ne vidim razloga za nikakvu zabrinutost. Uostalom, ako se nešto i dogodi, pa što se sekiramo - bit će premijer gospodin Pernar, neće biti gospodin Plenković. Bit će netko drugi predsjednik Sabora i stvar riješena", ironično je pitanje o mogućnosti prijevremenih izbora komentirao ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"Mi sada imamo stabilnu većinu u Hrvatskom saboru i to je bitno da bi Vlada nastavila raditi na realizaciji svih projekata koje smo započeli i koje ćemo tek započeti. Vjerujem da će ta većina ostati stabilna do idućih redovnih izbora", poručio je Kuščević.

Ipak, HDZ je spreman za eventualne izvanredne izbore. "HDZ je ozbiljna stranka koja si ne dopušta iznenađenja, spremni smo za nastaviti ovaj mandat do kraja, a uvijek imamo plan A, B i C. Nas ti izbori ne bi uopće dočekali nespremnima. Uvjeren sam da bismo polučili još bolji rezultat i da bismo dobili još veće povjerenje naših građana", ustvrdio je.

Na pitanje očekuje li potporu Darka Milinovića, koji je prije dva dana isključen iz HDZ-a, odgovorio je kako očekuje da će Milinović nastaviti biti župan i nastaviti dobru suradnju na razini Vlada - Ličko-senjska županija.

No, ako Milinović podnese ostavku na mjesto župana i aktivira saborski mandat Kuščević vjeruje da je on "dovoljno osviješten da bi u tom slučaju podržavao sve dobre projekte koje Vlada realizira i provodi".

Branko Bačić: Svi partneri podržavaju Vladu, imamo većinu

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ranije je napustio sastanak vladajuće većine u Banskim dvorima te kazao kako je vladajuća većina u Saboru stabilna.

"Vladajuća većina ima 77 ruku i već nekoliko mjeseci s tolikim brojem zastupnika nije bilo problema. Oni koji u oporbi predbacuju da ima ili nema većine, mole Boga da ima većine jer jedino HDZ-u odgovaraju izbori ", kazao je Bačić i dodao kako će biti "dovoljno ruku u Saboru kad god bude glasovanje".

Bačić napominje kako se radi o uobičajenom sastanku vladajuće većine i pripremi za sjednicu Sabora.

Vrdoljak: HNS neće isprovocirati prijevremene izbore

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ocijenio je da prijevremeni izbori sada nisu potrebni, niti će ih HNS isprovocirati.

"Želim čuti što bi novi izbori donijeli hrvatskim građanima, ako donose bolju i stabilniju Vladu onda možemo raspravljati o tome, ali danas to ne vidimo", kazao je.

HNS je spreman za izbore, nedavno je osnovao izborni stožer i razgovaraju o mogućim kandidatima za svaku izbornu jedinicu. "Radimo svoj posao, ali nećemo isprovocirati prijevremene izbore", ustvrdio je Vrdoljak.

Čelnik Reformista Radimir Čačić poručio je novinarima da pri brojenju zastupnika koji će podržavati Vladu u saboru broje krivu stranu - neka prebroje stranu koja ne podržava Vladu.

"Vlada može najnormalnije funkcionirati do izglasavanja proračuna i organskih zakona, do promjene Ustava, s kvorumom i većinom u kvorumu. Cijeli spektar zastupnika koji nisu u koaliciji, niti u projektnoj podršci kao mi, glasao je za Vladu kad je trebalo, i tako će i biti", ocijenio je Čačić.

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš kratko je poručio da je saborska većina dovoljno čvrsta, kao i prije ljetnog raspusta.

Hrg: Naravno da neće biti glasanja ako se netko razboli

Zastupnik HDS-a Branko Hrg rekao je kako bi bilo dobro "podebljati parlamentarnu većinu", no nije želio spekulirati s kime bi se to moglo dogoditi.

"Gospodin Milinović je još uvijek župan, vidjet ćemo što će biti s njim. Nema glasanja svaki dan", kazao je Hrg novinarima.

Složio se s najavom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je rekao da "neće biti glasanja ako se netko razboli".

"Pa naravno, u čemu je problem", upitao je Hrg.

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević pitijski je pak poručio da će "izbori biti, a kada će biti to ćemo vidjeti".

Na pitanje implicira li time da će većina pasti, Milošević je odgovorio kako "ne implicira ništa, već samo želi reći da će izbori biti možda sutra, a možda za dvije godine".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u srijedu da parlamentarna većina postoji i da zasad nema govora o prijevremenim izborima, ustvrdivši da je HDZ najveća i najjača stranka koja se ne boji izbora kad god oni bili.

"Mi smo uvijek spremni za izbore. HDZ je najveća i najjača stranka, mi se izbora ne bojimo kad god oni bili. Ali, parlamentarna većina postoji, radimo svoj posao i dalje i nema govora zasad o nikakvim izborima", kazao je Butković novinarima na svečanom obilježavanju 30 godina transplantacije srca, 10 godina mehaničke cirkulacije i 20 godina Klinike za kardijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da su u demokraciji prijevremeni izbori uvijek potencijalno mogući, ali da ih zasad "ne osjeća u zraku."

"Osobno sam uvijek spreman", kazao je Kujundžić novinarima na svečanom obilježavanju u Westinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene