Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI DETALJI O DRONU

Plenković o padu letjelice: "Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri, dijelovi bombe, došlo je do eksplozije..."

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
"Letjelica je bila naoružana, došlo je do eksplozije, bilo je riječ najvjerojatnije o aviobombi, a detalje ćemo objaviti kada cijeli proces bude završen", izjavio je premijer Plenković nakon sastanka s oporbenim čelnicima u Banskim dvorima.

Premijer Plenković sastao se s oporbenim čelnicima u Banskim dvorima. Upoznao ih je s detaljima istrage o padu letjelice na Zagreb. 

"Današnji sastanak bio je usmjeren prvo na opću ocjenu situacije, posljedice za sigurnosnu arhitekturu Europe, za ekonomsku, energetsku, financijsku, poljoprivrednu politiku, sve ono čemu smo posvećeni na nacionalnoj i europskoj razini. Posebna točka bila je situacija u vezi s padom bespilotne letjelice", izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

Iznio je nove detalje o padu letjelice. "Letjelica je bila naoružana, došlo je do eksplozije, najvjerojatnije je riječ o aviobombi. Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri. Letjelica je bila prilagođena da na sebi nosi oružje", kazao je Plenković. 

Letjelica je zabilježena na rumunjskim i mađarskim radarima, ali te zemlje je nisu doživjele kao opasnost. Pojavljivala se i nestajala s radara, pojasnio je premijer. 

"Sustav za motrenje i za navođenje, radarski sustav, prate zračni prostor, pogotovo u ovo vrijeme kad nema putničkih letova iznad Ukrajine. Ono što je sigurno, a to sam vidio i posjetom našem centru, a i kroz posjet NATO centru u Torejonu, pouzdano znamo kada se u ex post varijanti može zabilježiti prvi put na rumunjskim radarima, gdje se zabilježila na mađarskim radarima i gdje se zabilježila na hrvatskim radarima."

Dron prvi puta uočen u Rumunjskoj

"Oni koji su to pratili nisu doživjeli tu letjelicu kao nešto što je bilo u zraku i što je bilo opasnost", rekao je Plenković. Na pitanje otkud je poletjela letjelica Plenković ponavlja: "Mi jedino znamo točku na kojoj je dron prvi puta uočen, a to je Rumunjska. No to ne znači da je otuda lansiran. Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, a možda o namjeri. Odgovor za sada nemamo."

Nije želio nagađati je li dron došao s ukrajinskog teritorija koji kontrolira ukrajinska vojska. 

Na pitanje o težini bombe i je li doista riječ o 120 kila, premijer kaže: "Istraga traje, sigurno je da je došlo do eksplozije koja se dogodila u tlu na dubini od nekoliko metara. Povoljna i dobra okolnost je što je letjelica pala u zemlju i sve to smo vrlo detaljno objasnili predstavnicima oporbe. Nitko nikad nije rekao da je bomba teška 120 kila. Bomba na izvornoj letjelici može težiti i nositi 45 kila eksploziva", istaknuo je premijer. 

Tko će čuvati nebo? 

Na pitanje tko će braniti hrvatsko nebo, premijer odgovara: "Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. No oni nisu, nažalost, one kvalitete kakvi će biti Rafalei, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Sada imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju tehnologiju", kazao je.

"U međuvremenu, uz jačanje PZO-a i bolje prenošenje informacija unutar saveznica, uz dogovore o vježbama, mi nismo granična država. Da jesmo, mi bi sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dana", rekao je.

Na pitanje o primjedbama oporbe da je zloupotrijebio prelete aviona u svrhu vlastitog PR-a, kaže: "Umjesto bitnim, bavimo se nekim smiješnim tezama." 

Objasnio je da je presicu održao tijekom preleta samo zbog izjave glavnog šefa NATO-a, koji je rekao da letjelica koja je pala na Zagreb nije imala aviobombu. Na pitanje zašto nije išao u Kijev s premijerima, odgovara: 

"Ja sam znao da oni idu. To su oni lideri koji u zadnje vrijeme nisu bili u Ukrajini. Ja sam bio u Ukrajini u prosincu. Moji odnosi i stavovi prema Ukrajini nisu se promijenili, bili su ispravni. U ovom trenutku je bio to aranžman trojice premijera koji su tamo otišli i ja to pozdravljam."

"Kompleksnost radara" 

Kaže i da se letjelica pojavljivala i nestajala s radara. "Da je bilo prepoznato kao prava opasnost, oni bi reagirali jer su se dan prije dizali avioni u nekoj sličnoj situaciji. Da vidite kako izgledaju ti radari, onda biste shvatili tu kompleksnost. Nije to jednostavno za vidjeti. Treba puno iskustva i znanja. Te letjelice su napravljene tako da ih se ne vidi", kaže. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Pad drona u Zagrebu - 1 DONOSI PROVJERENO Pad drona otkrio sve nedostatke protuzračne obrane: "Grdosija od šest tona nije trebala pasti na glavni grad da bismo znali da je sustav u rasulu"

Komentirao je sastanak Putina i Zelenskog, rekavši da u ovoj situaciji treba pozdraviti sva nastojanja za prekid rata. 

Premijer je nakon sastanka s oporbom kazao i kako je njegov dojam da su predstavnici oporbe zadovoljni iznijetim informacijama, a ponudio im je da se takva vrsta sastanaka organizira po potrebi.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je u četvrtak da Ukrajina nije odgovorna za pad letjelice i postavio pitanje sigurnosnog sustava NATO-a.

Pročitajte i ovo Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu, i Sabina Tandara Knezović Čija je letjelica? Predsjednik Odbora za obranu uoči sastanka o padu drona: "Bitno je kakva je zaštita Hrvatske, ali i cijelog NATO-a"

"Dron je preletio nekoliko zemalja članica, kako ga niste vidjeli, zašto ga niste uništili, možete li pokriti vlastiti zračni prostor?" izjavio je ukrajinski ministar. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene