Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čija je letjelica?

Predsjednik Odbora za obranu uoči sastanka o padu drona: "Bitno je kakva je zaštita Hrvatske, ali i cijelog NATO-a"

U petak će se u Saboru sastati vojni i sigurnosni vrh na Odboru za obranu. Tražit će se odgovori oko pada vojnog drona. Sjednica će biti zatvorena za javnost, a reporterka Sabina Tandara Knezović u Dnevniku Nove TV ovim je povodom razgovarala s predsjednikom Odbora Frankom Vidovićem. Premijer Andrej Plenković sutra je u Banske dvore pozvao oporbene čelnike. Informirat će ih između ostalog i o okolnostima pada vojne letjelice. Sastanku će se odazvati većina, jer smatraju kako je ovo preozbiljna situacija da bi slušali kontradiktorne izjave u javnosti.

''Vjerojatno ćemo doznati bitne pojedinosti - što je doista palo u Zagrebu? Je li bila ili nije naoružana. Dolazi Banožić, Hranj - najjača postava'', rekao je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović.

Rekao je da dosad nije tražio ni vidio letjelicu. ''Treba upozoravati da je letjelica provela više od 50 minuta na nebu, da je navodno opažena na radarima i nitko nije reagirao. To se ne smije ponoviti. NATO mora jamčiti i ponuditi sigurnost'', ističe.

Dodaje da je pitanje čiji je dron manje bitno. ''U Ukrajini se vodi rat. Bitna je kakva je zaštita Hrvatske, ali i cijelog NATO-a. Vjerujem da je NATO ovo shvatio ozbiljno i vidim da se mijenjaju određeni protokoli. Ne vjerujem da bi moglo doći do ponovljene situacije i nadam se da nitko neće ništa ispaljivati prema Hrvatskoj'', rekao je Vidović.

Osvrnuo se na činjenicu da bi Mađari mogli čuvati naše nebo noću. Na pitanje reporterke Sabine Tandare Knezović jesu li oni ''pravi'', ako već nisu uočili letjelicu, Vidović kaže da ne bi baš rekao da je nisu vidjeli.

''Ajmo pričekati kraj istrage. Koliko sam čitao u medijima - ta letjelica je opažena u Mađarskoj. Mi moramo garantirati sigurnost građanima'', kazao je te dodao da se neće trebati ništa dodatno plaćati.

Kaže da ''sigurno zna da je posljednji potez, s održavanja presice dok lete avioni, loš PR potez'', referirajući se na Plenkovića.

Ponovio je da bi i predsjednik i premijer s obzirom na cjelokupnu situaciju trebali biti ti koji će nuditi sigurnost i nadu. ''Ni jedan ni drugi to ne rade. Hrvatski sustav nije baš najsretnije osmišljen. Vidjet ćemo, popravljat ćemo ga valjda u hodu'', kazao je Vidović.

Smatra da ministar Mario Banožić nije dorastao funkciji. ''Bilo je niz gafova i svađa, praktički preko leđa načelnika glavnog stožera. Nažalost'', smatra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki jaz u stavovima Zapadni diplomat o pregovorima Ukrajine i Rusije: "Postignut je ograničeni napredak, ali Putinov govor... "

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u sarajevu Ruski veleposlanik nakon sastanka s Dodikom zaprijetio: "Ako BiH uđe u NATO..."

Ističe da je samo dio podataka o padu drona izašao u medije i da dio ''nikada neće'', ali vjeruje da će sutra doznati više detalja. ''Inače se postavlja upitnost svrhe NATO-a'', napominje.

Zaključuje da je trenutno najbitnije ''spustiti loptu na zemlju'' i da po njemu nije izgledno da bi se išta loše moglo dogoditi u našem susjedstvu.

Dodajmo i da je premijer Andrej Plenković sutra u Banske dvore pozvao oporbene čelnike. Informirat će ih između ostalog i o okolnostima pada vojne letjelice. Oporbu zanima tko je letjelicu lansirao i je li uistinu imala eksplozivnu napravu. Sastanku će se odazvati većina, jer smatraju kako je ovo preozbiljna situacija da bi slušali kontradiktorne izjave u javnosti. 

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene