Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očajni mještani

Agonija stanovnika zbog buke i prašine: "Imamo tu jednu petlju iz koje se pokušavamo ispetljati"

Aktualno Galerija Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 6 Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 3 Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 1 Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 5 Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Tvornica parketa Bjelin u Ogulinu - 4 Galerija 1/6 >>
Očajni mještani Ogulina muku muče s bukom, prašinom koja pada svuda i sve to zbog susjedne tvornice parketa. Iz tvornice priznaju da još uvijek nemaju ni sve uporabne dozvole. Ali rade dok institucije prebacuju odgovornost.

Čim izađe iz kuće, umirovljenik Darko Pribanić može opet natrag oprati ruke jer sve što dotakne je puno prašine. "Nema svrhe prati auto jer kad ga operem nakon par dana je isto", kazao je Pribanić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak. Prašinom su okruženi mještani u blizini tvornice parketa Bjelin u Ogulinu. Prašinom i bukom.

"Mi četiri godine prozor nismo otvorili jer je buka unutar sobe iznosila 41 decibel, to je ono što je dozvoljeno vani", navodi Marija Frković.

Snimali buku mjesecima unatrag

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Mještani su buku snimali mjesecima unatrag. U petak ju nisu čuli i tvrde da znaju zašto - zbog ekipe Dnevnika Nove TV koja se najavila da će doći. Iz tvornice poručuju da su uložili osam milijuna kuna u zaštitu od buke.

"Bilo je 72 decibela, a nakon izgradnje bukobrana to smo spustili na 30. Iznad dopuštenih vrijednosti smo dva decibela", kazao je direktor Poslovne jedinice Bjelin Ogulin Kruno Piškur. Na pitanje zašto nisu više radili na prevenciji buke na početku nego su čekali da se netko požali, odgovorio je: "E, vidite, to je jedno zanimljivo pitanje".

Dozvola izdana za drugu namjenu

I dodaje - elaborat za buku 2017., kada su počeli s izgradnjom nisu morali priložiti. No, brzo im stiže odgovor - dozvola im je izdana za drugu namjenu.

"Jedan dio postrojenja nema utjecaja na eko mrežu, postrojenje može raditi, ali u tome postrojenju je navedeno da se radi o hali u kojoj će se manunalno razvrstavati građa, bez uporabe strojeva", kazala je Jasmina Čolić iz Udruge za zaštitu okoliša Eko Pan.

Nemaju sve uporabne dozvole

Sanitarna inspekcija zbog buke je naplatila kaznu, a podnesen je i optužni prijedlog. A zbog toga, tvrde u Bjelinu- nemaju sve uporabne dozvole, pa rade putem probnog rada.

"Evo, to je novoizgrađena zgrada, skladište i za nju nemamo uporabnu dozvolu, ali za sve ostale građevine - ova srednja je napravljena '85., za nju postoji i građevinska i uporabna dozvola iz 2014.", rekao je Piškur. Na pitanje novinara smatra li da krše zakon, odgovorio je: "Imamo tu jednu petlju iz koje se pokušavamo ispetljati na najbolji način".

Imala je u Ogulinu posla i Inspekcija zaštite okoliša. Zbog prijava o onečišćenju zraka, podnijeli su zahtjev Gradu Ogulinu za procjenu razine onečišćenosti.

Grad postupa po nalogu inspekcije

Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina, na pitanja o tome planiraju li daljnja mjerenja i mogu li jamčiti građanima da im je zrak čist, odgovara: "Mi postupamo po nalogu inspekcije. Možemo sami mjeriti, ali koliko su ta mjerenja mjerodavna ja to ne mogu reći, ali po nalogu inspekcije ćemo postupati".

Ali i u nalazu instituta za mjerenja postoji jedan ALI...

"Zaključna rečenica je da vremenski period mjerenja nije dovoljan da se donese relevatno rješenje, a u medije se plasira kao uredni nalazi", navodi Marija Frković.

Nalazi se u posljednje dvije godine samo gomilaju dok vlasnici poručuju kako će tvornica koja zapošljava 400 ljudi probleme s bukom riješiti do srpnja, mještani još jednom poručuju - hitno nas zaštitite od prašine i buke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene