Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rok za razradu alternativnih oblika krivnje generala Gotovine i Markača tužiteljima istječe danas.


Obrana tvrdi da takva odluka suda vjerojatno znači kako zapravo ni Žalbeno vijeće ne vjeruje o tezi zločinačkog pothvata, zbog kojeg su generali i nepravomoćno osuđeni. Zato su do sada i trebali naći drugi način utvrđivanja kaznene odgovornosti. Pravomoćnu presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču možemo očekivati već krajem ove godine.

>> Gotovinina obrana traži uvođenje novih pet dokaza

Vezani članci Šaban Šaulić (FOTO: Facebook) Nestao vozač koji je skrivio stravičnu nesreću u kojoj je život izgubio Šaban Šaulić Slika nije dostupna Obrana Gotovine traži prihvaćanje 25 novih dokaza

Podnesak bi se trebao baviti time 'da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti', napisali su žalbeni suci u nalogu od 20. srpnja.

Istaknuli su da nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala, nepravomoćno osuđenih prošle godine zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba iz tzv. Krajine u ljeto 1995.

Vijeće je do 31. kolovoza dalo rok obrani Gotovine i Markača da odgovore na podneske tužitelja o alternativnoj odgovornosti.

Podsjetimo, general Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora. Proglašen je krivim po gotovo svim točkama optužnice. General Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice, dok je general Mladen Markač oslobođen za optužbu za nečovječna djela, a u obzir mu je uzeto zdravstveno stanje kao olakšavajuća okolnost. Osuđen je na kaznu od 18 godina zatvora.(Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.